Plat a výhody Petra Pavla. Kolik si vydělá, co platit nemusí a na co má nárok?

S funkcí prezidenta se pojí hned několik výhod. Hlavě státu přísluší samozřejmě plat, který je dále zdaněný. Petr Pavel ale bude osvobozen od placení sociálního a zdravotního pojištění. Využívat také může vybrané nemovitosti. Některé výhody přetrvají prezidentovi i po skončení jeho funkce. Na co bude mít Petr Pavel nárok od čtvrteční inaugurace?

  • měsíční plat + náhrady
  • automobil s řidičem
  • dva telefony
  • hrazená zdravotní péče
  • užívání několika nemovitostí
  • klíč ke korunovačním klenotům

Plat s náhradami přes 600 tisíc Kč

S výkonem funkce prezidenta přísluší Petru Pavlovi pevný měsíční plat. Ten je nyní ve výši 341 200 korun hrubého. Částka se od letošního ledna navýšila o více než 30 tisíc korun v rámci navyšování platů ústavních činitelů. K měsíční odměně je třeba také přičíst náhrady, tedy částku, ze které může hlava státu platit asistenty, kam se započítávají náklady na cestování či reprezentaci země. Tato částka je dalších 300 tisíc korun. Obě částky podléhají patnáctiprocentní dani z příjmu.

Prezident ale ze svého platu neplatí sociální ani zdravotní pojištění. V současné době se přitom vede debata o možné změně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je čas bilancovat a skládat účty, řekl Ovčáček. Uvedl chyby, které ho nejvíc mrzí.

Petr Pavel bude mít také nárok na automobil s řidičem či dva telefony. Plně je mu hrazená i zdravotní péče.

Důležitou otázkou pro hlavu státu také je, kde bude mít své sídlo. Pavel může využívat výhod hned několika nemovitostí. Za svůj nový domov si může zvolit Pražský hrad, letní sídlo v Lánech nebo Lumbeho vilu. Možností je také rezidence v Královské zahradě. Prezident rovněž obdrží jeden z klíčů od korunovačních klenotů.

Některé výhody může Pavel čerpat i po svém konci ve funkci. Bývalým prezidentům náleží renta 50 tisíc korun měsíčně, ochranná služba nebo osobní vůz s řidičem.

Celý den sledují události na Pražském hradě reportéři CNN Prima NEWS, nejdůležitější informace najdete v textovém ON-LINE přenosu. Od rána můžete také sledovat speciální televizní vysílání se zajímavými hosty – experty i politiky.

Tagy: