Platba jen v hotovosti? Katastrofa. Přicházíme o desítky miliard, rozčiluje se Schillerová

V České republice přibývá restaurací, které nepřijímají platbu kartou.

Alena Schillerová o konsolidačním balíčku

V České republice přibývá míst, kde nelze platit kartou, nýbrž pouze hotovostí. Je to katastrofa, vzniká tím prostor pro nepřiznávání financí, komentovala situaci bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Přicházíme tak o desítky miliard, upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Je to naprosto v rozporu s tím, co jsme prosazovali my. My jsme chtěli řádně vybírat daně a zavedli jsme pro to nástroje. Kontrolní hlášení, elektronickou evidenci tržeb (EET) a celou řadu dalších opatření,“ připomněla ve vysílání Schillerová. Upozornila, že současný stav je právě důsledkem zrušení EET.

ČTĚTE TAKÉ: Znovu spusťte EET a zrušte zvyšování paušálů. Středula navrhuje vládě, jak ušetřit miliardy

Schillerová varovala před vzrůstajícím počtem míst, kde se dá platit jen v hotovosti, ve vysílání CNN Prima NEWS již dříve: „Budeme se vracet ke cash only. Platby kartou se zvýšily během covidu a také kvůli EET. Stává se vám také, že někde neberou karty? Mně ano,“ uvedla tehdy.

Boj s šedou ekonomikou by podle bývalé ministryně financí přinesl až desítky miliard. „Už dnes odhaduji, že jsme mohli mít ve státní pokladně o čtyřicet miliard více než tam máme, právě v důsledku toho, že se na tento boj rezignovalo,“ zdůraznila.

Celý rozhovor s bývalou ministryní financí Alenou Schillerovou, ve kterém mimo jiné kritizovala vládní konsolidační balíček, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy:
Alena Schillerová platba kartou hotovost ekonomika konsolidační balíček