Znovu spusťte EET a zrušte zvyšování paušálů. Středula navrhuje vládě, jak ušetřit miliardy

Odbory kritizují vládu

Tisková konference odborů k vládním úsporám (24.5.2023)

Odbory navrhují k ozdravení financí zrušit zvýšení paušálů i snížení odvodů krátkých úvazků či spustit EET. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) tak lze ušetřit až 163,5 miliard korun. Na tiskové konferenci to ve středu řekl předseda odborových svazů Josef Středula.

„Navrhujeme zrušit snížení sazby sociálního pojištění a vrátit to na původní úroveň. Dále vrátit hranici pro použití paušální daně na milion korun a tím posunout zpět i povinnou registraci k DPH na tuto úroveň. Tam je výpadek 20 miliard korun,“ řekl Středula.

ČTĚTE TAKÉ: Jiná sazba DPH u černé kávy, jiná u caffè latte. Které změny způsobí problémy a chaos?

Další změny by se podle něj mohly týkat například sociálního pojištění. „Navrhujeme pozastavit zamýšlené prominutí platby sociálního pojištění u pracujících důchodců nebo zrušit stravenkový paušál. Navrhujeme zavést daň z převodu nemovitostí, daň dědickou a daň darovací se spodním limitem,“ doplnil šéf odborových svazů.

Odboráři zároveň kritizují vládu za to, že na zaslání připomínek k desítkám novel v konsolidačním balíčku dala jen pár dnů. Podle nich nevede sociální dialog.

Dalším tématem je otázka minimální mzdy. „Její navýšení na 19 500 korun je zároveň zvýšením kupní síly lidí a může přinést až dvě miliardy,“ vysvětlil Středula. Přál by si také znovuspuštění systému EET. „Včetně původně připravované třetí etapy, to je důležité, podnikatelé se totiž bojí nekalé konkurence,“ sdělil.

O postupu proti vládnímu balíčku bude ČMKOS jednat 30.května. Jaké nástroje na protest odbory použijí, bude záležet na přístupu vlády, řekl Středula.

Tagy: