Plnohodnotný život díky čtyřnohému parťákovi Bonymu

Služební pes Bony byl oficiálně předán nové majitelce. Nikolce, osmileté dívence trpící diabetem 1. typu, přinesl obrovskou radost. Tento pes je již sedmým pomocníkem pro handicapované, jehož výcvik byl podpořen v rámci dobročinného projektu společností Mars a BILLA.

Osmileté Nikolce byl diabetes 1. typu diagnostikován v pouhých dvou letech. Kvůli nemoci je závislá na doživotním podávání inzulínu, a jelikož zatím nedokáže sama první příznaky nemoci rozpoznat, potřebuje neustálý dohled. V asistenčním pejskovi má Nikolka nejen věrného kamaráda a oporu, ale také skvělého pomocníka, který zvládne v řádu několika minut upozornit na měnící se hladinu cukru v krvi. V přítomnosti Bonyho zvládne Nikolka zabránit nepříjemným symptomům nemoci. Nadto se může naplno věnovat všem aktivitám, které má ráda, a žít plnohodnotný život bez většího omezování.

Nákupem k dobré věci

Vzájemný charitativní projekt společností Mars a BILLA se koná pravidelně již sedmým rokem. Speciální výcvik labradora Bonyho trval od letošní poloviny března a stejně jako v předešlých letech jej zaštítila nezisková organizace Pes pro tebe. Finančně přispět mohli od 21. 6. do 4. 10. 2023 i zákazníci nákupem produktů pro domácí mazlíčky z portfolia společnosti Mars, jako jsou značky Pedigree, Whiskas, Perfect fit, Sheba, Cesar a Dreamies v prodejnách Billa. Řetězec BILLA se do charitativních projektů se společností Mars zapojuje již několik let.

V minulém roce pomohl výtěžek z kampaně třináctiletému Michaelovi s diabetem 1. typu, který je vášnivým sportovcem. Nyní má k ruce psa Baileyho, který je mu skvělým parťákem v každodenních situacích. „Podávat pomocnou ruku tam, kde je potřeba, je pro nás ve společnosti Mars jednou z priorit. Jsme moc rádi, že se můžeme podílet na tomto pravidelném charitativním projektu, který usnadňuje život jak pacientům, tak i blízké rodině. Vidět radostné úsměvy dětí, které mohou dál žít život naplno, je ta nejlepší odměna,“ říká Zuzana Lošáková, ředitelka vnějších vztahů ve společnosti Mars.

Nikolčin splněný sen

Jak vypadá výcvik detekčního pejska? „Do výcviku se obecně vybírá štěně, které je takový ,zlatý střed‘ – středně temperamentní, zvídavé, se zájmem o člověka,“ vysvětluje Michaela Chytilová z neziskové organizace Pes pro tebe, která měla výcvik Bonyho na starost. Psi jsou učeni speciálním cvikům a dovednostem. Na blížící se změnu hladinu cukru v krvi pacienta upozorňují majitele šťoucháním čumákem, učí se také značit na signalizační tlačítko, které rozezní alarm v domě. Psi jsou rovněž trénování, aby reagovali na případné bezvědomí klienta štěkáním, nebo se učí, jak přinést taštičku s léky.

Bony bude s Nikolkou trávit téměř všechen čas, kromě doby, kdy bude ve škole. „Nikolka je jedináček, takže se těšíme, že s Bonym tu bude veseleji. Nikolka si o pejska psala každý rok k Vánocům, bohužel pro nás to bylo nereálné splnit. Proto jsem moc vděčná společnostem Mars a Billa, že nám velkým podílem pomohly k takto velké životní změně,“ uzavírá maminka Nikolky.

Tagy: