Po Tokiu si spravili chuť. Plážoví volejbalisté Perušič a Schweiner získali v Praze titul

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner splnili na dvouhvězdičkovém turnaji Světového okruhu na pražském Ládví roli hlavních favoritů. České jedničky porazily ve finále v dešti 2:1 na sety německou dvojici Philipp Arne Bergmann, Yannick Harms a získaly titul.

Perušič se Schweinerem až v pátém utkání ztratili před domácím publikem alespoň set. Češi zahájili finále výhrou 21:17.

Jenže dvanáctým nasazeným Němcům se podařilo stejným výsledkem srovnat. Rozhodující tie-break měl šestý pár světového žebříčku pod kontrolou a vyhrál ho 15:9 po Perušičově smeči při prvním mečbolu.

V semifinále Češi porazili v sobotu švédskou dvojici David Ahman, Jonatan Hellvig po setech 21:16 a 21:13.

Vítězstvím v Praze dvojice navázala na letošní triumf z březnového elitního čtyřhvězdičkového turnaje v Dauhá. Rovněž si Perušič se Schweinerem spravili chuť z olympiády v Tokiu. Tam vypadli již ve skupině. K tomu podstatně přispěla kontumace prvního utkání, do kterého nemohli nastoupit vinou Perušičova pozitivního testu na koronavirus. Oba totiž cestovali do Tokia českým leteckým speciálem, kde se virus šířil.

„Asi si víc ceníme medailových umístění na čtyřhvězdičkových turnajích, protože konkurence tam byla větší a uhrávat výsledky mezi úplnou světovou špičkou je těžší. Na druhou stranu si moc ceníme, že jsme zvládli roli favoritů na domácím turnaji, že jsme se odměnili divákům, kteří nám tu čtyři dny vytrvale fandili a že to mělo tu zlatou tečku,“ řekl po zápase Perušič.

Také jeho parťáka Schweinera těšilo, že dokázali naplnit roli nejvýše nasazených. „Nezdá se to, ale občas to může být trochu svazující. Nechci soupeře podceňovat a říkat, že neměli co ztratit, ale přece jen je snazší být v pozici outsidera než obhajovat nasazení. Poprvé jsme byli nasazené jedničky, tak jsem rád, že jsme to zvládli,“ doplnil Schweiner.

Ženskou část pražského turnaje vyhrály Brazilky Thamela a Elize. Nejúspěšnější český pár Michaela Kubíčková a Michala Kvapilová vypadl ve čtvrtfinále a obsadil páté místo.

Tagy:
Tokio titul volejbal turnaj sport Praha Dauhá Ondřej Perušič David Schweiner plážový volejbal Světový okruh Letní olympijské hry 2021 Ládví Michala Kvapilová