Pohřbeni zaživa. Nejméně dva tisíce lidí v Papui-Nové Guineji zasypal sesuv půdy

Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji zavalily nejméně dva tisíce lidí, hlásí úřady (26. 5. 2024).

Tisíce mrtvých po sesuvech půdy v Papui-Nové Guineji

Nejméně dva tisíce lidí je zasypaných po rozsáhlém pátečním sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji. Podle agentury AFP to v pondělí národní úřad pro řešení katastrof sdělil kanceláři OSN v metropoli Port Moresby. Sobotní zprávy hovořily o 670 obětech. Sesuv údajně postihl vesnici Kaokalam v provincii Enga, která se nachází asi 600 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby.

„Sesuv půdy pohřbil zaživa více než dva tisíce lidí a zásadně poničil domy, pěstební zahrady a výrazně poškodil ekonomiku země,“ cituje agentura Reuters z dopisu pro OSN.

K TÉMATU: Zkáza po sesuvu půdy. V Papui-Nové Guineji zahynulo 670 lidí, zavaleny byly celé vesnice

Hlína a kamení zasypaly rozlehlé plochy a vesničané se snaží lopatami či holýma rukama vyprostit přeživší nebo alespoň těla. Se záchrannými pracemi úřadům pomáhá OSN, pomoc už nabídla také Austrálie, uvedl zpravodajský web ABC News.

Papua-Nová Guinea je asi desetimilionový ostrovní stát v jihozápadním Tichomoří. Většinu obyvatel tvoří zemědělci a mimo velká města je na Papui jen málo silnic. Stejně omezené jsou i místní telekomunikační sítě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hamás zahájil „rozsáhlý úder na Izrael.“ Na místě jsou zranění, sirény zněly i hlavním městem

Tagy:
Tichomoří OSN vesnice sesuv oběti tragédie sesuv půdy mrtví přírodní katastrofa Papua-Nová Guinea zasypání Port Moresby Kaokalam Enga