Masakr v bance: Zemřel přítel guvernéra i milovaná babička. Policejní nováček bojuje o život

Mezi oběťmi hromadné střelby v bance v americkém Louisville jsou blízký přítel tamního guvernéra i čtyřnásobná babička. Ta jen den před tragédií oznámila příchod dalšího vnoučete. Než útočníka, který patřil mezi zaměstnance, policie zastřelila, připravil o život pět svých kolegů a dalších devět zranil. Zásah do hlavy utrpěl při snaze o záchranu životů ostatních i policejní nováček, který teprve před dvěma týdny složil přísahu. Nyní bojuje o život.

Šestadvacetiletý policista Nickolas Wilt prodělal operaci mozku a zůstává v kritickém stavu, informovala stanice BBC. Na policejní akademii se zapsal společně se svým bratrem, dokončil ji teprve 31. března. „Akorát složil přísahu,“ prohlásila na jeho adresu přechodná šéfka tamního policejního oddělení Jacquelyn Gwinn-Villaroelová. Informovala o tom stanice CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zanechal vzkaz, vzal si pušku a zmizel. Obavy o bankéře z Prahy se naplnily, našli ho mrtvého

V kritickém stavu zůstali po útoku tři lidé, tři utržili život neohrožující zranění a tři byli s drobnými šrámy z nemocnice propuštěni, uvedl v pondělí na tiskové konferenci doktor Jason Smith. Mezi těmi šťastnými se podle informací deníku Courier Journal nacházel i další policista, jehož střelec zasáhl do loktu.

Nejlepší kamarádka a babička

Jedním ze zavražděných zaměstnanců banky byl i její viceprezident Thomas Elliot. „Je to strašné. Tommy mi pomohl vybudovat kariéru právníka, pomohl mi stát se guvernérem a poradil mi, jak být dobrým tátou,“ vzpomínal na svého blízkého přítele guvernér státu Kentucky Andy Beshear, informovala stanice CBS. Politik zároveň na tiskové konferenci vyzval veřejnost k modlitbám za zemřelé a jejich blízké.

Na seznamu mrtvých se nacházela i pětačtyřicetiletá Juliana Farmerová. „Mé srdce je tak šťastné! Vnouče číslo pět je na cestě,“ pochlubila se čtyřnásobná babička na Facebooku jenom jeden den před střelbou. „Teprve jsi začínala žít. Nejlepší máma, nejlepší kamarádka, nejlepší babička. Nechci zpochybňovat Boha, ale tomuhle prostě nerozumím,“ napsala na sociální síti v dojemném příspěvku její přítelkyně Brentney Owsleyová.

Stále hledáme odpovědi

O život přišel také 40letý farník místního kostela a otec dvou dětí Joshua Barrick. „Byl jedním z mnoha obětí tragické masové střelby. Naše srdce jsou těžká a zlomená a hledáme odpovědi. Myslete na jeho rodinu ve svých modlitbách,“ napsala farnost na Facebooku. Na pondělní večer zároveň uspořádala setkání v kostele na Barrickovu počest.

„Co se stalo, můžu popsat jen dvěma slovy – zlomené srdce,“ uvedla podle BBC na Facebooku Laura Dementová, bývalá kolegyně dalšího zavražděného pracovníka banky Jamese Tutta. „Byl jsi dobrý muž, dobrý otec a dobrý šéf,“ vzkázal mu na sociální síti Mike Balog. Po prodělání několika operací svůj boj o život prohrála také 57letá Deana Eckertová.

Tagy: