Po zásahu proudem přišel o obě ruce. Teď čínský hrdina zválcoval v Tokiu konkurenci

Mimořádně úspěšně vyšly paralympijské hry v Tokiu čínskému plavci Čengu Tchaovi. V bazénu startují sportovci s různým typem handicapu, Tchao kompletně postrádá obě ruce. I přesto si doplaval pro čtyři olympijská zlata a překonával světové rekordy.

Tchao utrpěl vážné zranění jako dítě, když dostal elektrický šok od kabelu, kterého se neznale dotkl. Upadl do kómatu, přišel o obě ruce. Těžký osud mu však nezabránil v tom, aby se stal úspěšným. Teď už je možná na místě říct i fenoménem.

S plaváním začal ve 13 letech, v roce 2010 se poprvé představil na velké akci, a to na mistrovství světa v Nizozemsku. Už na olympiádě v Londýně získal dva bronzy, o čtyři roky později v Riu de Janeiru bral stříbro a jedno zlato, teď – ve 30 letech – se stal hegemonem tokijské paralympiády.

Na 50 metrech byl odměněn nejcennějším kovem ve znaku, motýlku, štafetě a naposledy i ve volném stylu. Vzhledem k typu postižení Tchaa se hodí disciplíny znak a motýlek dát spíše do uvozovek, protože plavec narozený v Kchun-mingu si musí poradit pouze nohama a hbitými pohyby těla. Oproti mnoha soupeřům je na první pohled znevýhodněný daleko více. Pokud plave pozadu, musí se na startu zakousnout do ručníku.

Jakmile ale zazní signál, udivuje svojí rychlostí a vysloužil si přezdívku „torpédo“. Zejména ve „znaku“ v Tokiu vystřelil ohromně a překonal olympijský i světový rekord časem 30,31 sekundy. Časomíru zastavil prudkým nárazem hlavou do stěny. „Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších závodů vůbec,“ uvedl vítěz.

Rekordní byly i všechny jeho ostatní závody v japonské metropoli.

Tagy: