Hurikán Ian udeřil na Floridě. Bez proudu je milion obyvatel, potopila se loď s 23 lidmi

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží Floridy silou hurikánu téměř pátého stupně.

Bouře Ian udeřila na západním pobřeží amerického státu Florida silou hurikánu téměř pátého stupně o rychlosti 250 kilometrů v hodině. Bez proudu je na Floridě podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 1,1 milionu lidí.

Střed hurikánu dorazil k pevnině na úrovni města Fort Myers na jihozápadě Floridy a kolísavou rychlostí kolem 250 kilometrů v hodině bude pokračovat severovýchodním směrem. Miliony lidí musely opustit své domovy. „Je to skutečně obrovská bouře. Během uplynulé noci opravdu podstatně zesílila... čeká nás skutečně strašlivý den nebo dva,“ řekl floridský guvernér Ron DeSantis.

Úřady nařídily evakuaci 2,5 milionu lidí. Zákon nicméně nikoho nenutí, aby svůj domov opustil, uvádí agentura AP. V pohotovosti je podle guvernéra 30 tisíc pracovníků elektrické infrastruktury i průzkumné a záchranné týmy a sedm tisíc příslušníků národní gardy z Floridy i okolních států.

Americký prezident Joe Biden vyzval obyvatele, aby se řídili pokyny úřadů. „Tato bouře je nesmírně nebezpečná. Spolehněte se na úsudek úřadů a odborníků. Buďte připraveni,“ řekl ve středu Biden.

Potopila se loď s kubánskými migranty

Ve vylidněných ulicích měst na jihovýchodě Floridy se už v dopoledních hodinách (odpoledne SELČ) začaly objevovat ulámané větve palem i jiný nepořádek. Obchody už ráno zavřely, otevřené zůstaly některé čerpací stanice, některým z nich nicméně došly zásoby paliva.

Americká pobřežní stráž informovala, že nedaleko floridských břehů se v bouři potopila loď s kubánskými migranty. Až 23 osob se pohřešuje, čtyři lidé doplavali ke břehu a jsou nyní v péči lékařů. Pobřežní stráž zahájila záchranné operace. Mezi Kubou a Floridou je v nejužším bodě zhruba 160 kilometrů moře.

Vítr v nejvíce zasažených oblastech v nárazech zvedá hladinu moře o až pět metrů a společně se silným deštěm způsobuje záplavy. Meteorologové i lovci bouřek hovoří o nebývalé síle hurikánu.

„Naprosto šílené. Jsem rád, že jsme udělali jen jeden průlet,“ komentoval své snímky z oka hurikánu Ian lovec bouří a pilot Nick Underwood, který v dalším příspěvku na svém Twitteru poukázal i na výjimečné množství blesků, kterými se bouře projevovala, ještě než se střetla s pevninou.

V ohrožené části Floridy jsou zavřená letiště a zábavní parky, ale také úřady, obchody, školy a některé nemocnice, nefungují ani přístavy. Guvernér varoval, že na čerpacích stanicích může dojít palivo. Energetické společnosti uvádějí, že dodávky proudu se mohou přerušit i na několik dní.

Biden ve středu varoval ropné a plynařské společnosti, aby bouři Ian nepoužívaly jako záminku pro zdražení cen paliv. „Cena ropy poslední dobou klesala. Moji experti mě informovali, že bouře narušila produkci jen zhruba 190 tisíc barelů,“ řekl prezident. Podle jeho slov jde o „malý dočasný dopad“, který neposkytuje „žádnou záminku pro zvýšení cen“.

Hurikán ohrozí Georgii a Jižní Karolínu

Hurikán Ian se v úterý přehnal přes Kubu, kde mimo jiné způsobil masivní výpadek elektrického proudu na celém ostrově. Živel zdevastoval i provincii Pinar del Río, v níž se pěstuje velká část kubánského tabáku.

Ian se nyní posouvá napříč Floridou severovýchodním směrem. Střed bouře podle meteorologické předpovědi ve večerních hodinách ve čtvrtek opustí břeh Floridy a posune se nad Atlantský oceán mezi státy Florida a Georgie, kde oslabí na úroveň tropické bouře.

Nad americkou pevninu se pravděpodobně vrátí na pomezí Georgie a Jižní Karolíny v noci s pátku na sobotu, uvádí americká Národní hydrometeorologická služba. Guvernéři Jižní i Severní Karolíny kvůli přípravám na možný příchod Iana vyhlásili nouzový stav.

Tagy: