Na oblíbenou destinaci Čechů udeřila tropická bouře. Platí maximální výstraha a ruší se lety

Od soboty Kanárské ostrovy bičuje silný vítr a deště. Jsou následkem tropické bouře Herminy, která do turisty oblíbené destinace přinese nejhorší počasí za posledních deset let. Lidé by neměli vycházet ze svých domovů, zrušeno bylo také vyučování ve školách.

Bouře pojmenovaná Hermina na Kanárské ostrovy od soboty přinesla přívalové deště. Turisté byli informováni, že nejvíce nepříznivé počasí zasáhne Tenerife a La Palmu. Ostrovy Lanzarote a Fuerteventura se nejhoršímu počasí mají podle předpovědi vyhnout, píše web Mirror.

Státní meteorologický úřad navíc vyhlásil maximální výstrahu a informoval, že lidé mají zůstat doma. Kvůli nebezpečné situaci bylo zrušeno i vyučování ve školách. Déšť s postupem času zesiluje, spadnout může i kolem patnácti centimetrů srážek.

„Ačkoli podle posledních údajů bouře nezasáhne souostroví, přiblíží se natolik, že v průběhu víkendu a pondělí způsobí rozsáhlé, intenzivní a vytrvalé srážky doprovázené bouřkou,“ informovala meteorologická agentura Aemet.

Počasí ovlivňuje také leteckou dopravu. Podle agentury Reutres bylo zatím zrušeno přes 140 letů, z toho 62 z Tenerife.

Starosta José Julián Mena již dříve nařídil přerušení činností v obecních zařízeních, otevřených prostranstvích či ve venkovních prostorách. Několik budov, například školy, byly pro případ zhoršení podmínek přeměněny na provizorní přístřešky. Ostrovy, které jsou mezi českými turisty velmi oblíbené, pravděpodobně zasáhne kromě silného deště také silný vítr.

Tagy: