Pochybné covid testy? Slováci byli během dne pozitivní i negativní. Stíhá je policie

Celostátního testování na koronavirus se na pětimilionovém Slovensku. (foto: Profimedia)

Nejméně ve dvou případech stíhá slovenská policie občany, kteří v rámci plošného testování na COVID-19 porušili lékařem nařízenou karanténu poté, co byli pozitivně testováni, a vydali se týž den na druhý test do jiného odběrového místa. Tam již byli naopak testováni negativně. Policie podle agentury TASR upozorňuje občany, že opakovaným testováním po prvním pozitivním testu na jiném odběrovém místě se vystavují případnému postihu.

Slovenská policie stíhá muže ve věci zločinu šíření nebezpečné nakažlivé lidské nemoci, protože „po doporučení nenastoupil povinnou izolaci“. „Skutku se měl dopustit muž z okresu Martin, který se v sobotu dopoledne zúčastnil testování na odběrném místě v obci Ivančiná v okrese Turčianské Teplice,“ uvedla podle deníku SME žilinská krajská policejní mluvčí Jana Balogová.

Muž byl podle mluvčí diagnostikovaný jako pozitivní. „Po doporučení nenastoupil do povinné izolace a opětovně se v ten stejný den odpoledne dal testovat na odběrném místě v Turčianských Teplicích, kde mu měl vyjít výsledek negativní,“ řekla Balogová, podle které policie zahájila trestné stíhání ve věci zločinu šíření nebezpečné nakažlivé lidské nemoci.

Za opětovné testování po prvním pozitivním testu hrozí postih

Podobný příklad podle tiskové agentury TASR policie řeší i v okrese Nové Město nad Váhom. „Zjistili jsme i porušení lékařem stanovené karantény. V Novoměstském okrese se 45letá žena podrobila v jedné obci testu, který byl vyhodnocený jako pozitivní. Následně se přesunula do jiné obce, kde se opětovně podrobila testu s negativním výsledkem. Věc posunula policie regionálnímu úřadu veřejného zdravotnictví,“ uvedla podle slovenské agentury TASR policie.

Policie v této souvislosti upozorňuje občany, že opakovaným testováním po prvním pozitivním testu na jiném odběrovém místě se vystavují případnému postihu.

Tagy: