Pocítíte Boží hněv, zvolal turecký poslanec kvůli Izraeli a omdlel. Museli ho oživovat

Dramatická situace se odehrála v úterý v tureckém parlamentu. Poslanec islamistické strany SAADET Hasan Bitmez se během svého projevu, který byl namířen proti Izraeli, rozohnil. Nešetřil emotivními výlevy, například prohlásil, že židovský stát „pocítí Boží hněv“. Vzápětí se zákonodárce zhroutil pod řečnický pult. S největší pravděpodobností ho skolil infarkt. Dokonce mu museli provést masáž srdce.

Bitmez napřed ve svém projevu kritizoval tureckou vládu i prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, protože podle něj nevystupuje dostatečně proti Izraeli válčícímu s teroristickým hnutím Hamás.

„I když historie bude mlčet, pravda nikoliv. Myslí si, že pokud se nás zbaví, tak už nebudeme představovat problém. Ale když se nás zbavíte, neuniknete umučenému svědomí. A i když mu utečete, neutečete Božímu hněvu,“ prohlásil za řečnickým pultem Bitmez.

Hned nato se poslanec zhroutil na zem. Při pádu se podle tureckých médií navíc udeřil do hlavy o mramorový schod za sebou. Okamžitě se k němu seběhli poslanečtí kolegové a snažili se mu pomoci. Turecká verze BBC dodává, že se z řad vládní strany AKP hned po konci Bitmezova projevu ozývalo: „Takto vypadá Boží hněv.“

Dvojice poslanců, konkrétně Turhan Cömez a Ismail Günes, oba lékaři, zahájili Bitmezovi masáž srdce. Ta měla trvat přibližně deset minut. Poté byl indisponovaný poslanec vynesen zdravotníky na nosítkách ze sálu.

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca později podle turecké televize NTV informoval o aktuálním zdravotním stavu Bitmeze. Ten má zůstávat i nadále vážný, podle ministra byl opoziční poslanec dokonce intubován a podstoupil angiografii, tedy cévní vyšetření, které se většinou dělá před invazivními zákroky.

„Jeho situace zůstává kritická, modlíme se za něj,“ uvedl posléze ministr spravedlnosti Yilmaz Tunc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Plyšák jako symbol konfliktu? Izrael jím připomíná rukojmí. Hamás v něm ukrýval zbraně

Tagy:
Izrael Turecko infarkt Hamás Recep Tayyip Erdoğan Fahrettin Koca NTV Yılmaz Tunç İsmail Güneş