Podnikatelé dostanou peníze už příští měsíc, slíbil Havlíček. Kontrola přijde zpětně

Karel Havlíček

Uzavřeným firmám stát proplatí celé mzdy pracovníků i s odvody

Nová protikoronavirová opatření, která budou platit od čtvrtka, postihnou také podnikatele napříč obory. Na otázky ohledně kompenzací odpovídal v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Uzavřeným firmám stát proplatí celé mzdy pracovníků i s odvody. „Ano, bude se to týkat všech těch, jejichž provozovny jsou zavřeny. Netýká se to pouze stoprocentní úhrady mezd a odvodů, ale rovněž mohou okamžitě získat jeden a půl měsíčního nájemného,“ uvedl Havlíček. Stát bude podle návrhu vlády proplácet polovinu nájemného za tři měsíce.

„Podnikatelé tedy budou mít uhrazeny všechny mzdy, všechny odvody a současně odklady většiny splátek na finanční správu,“ vysvětlil ministr s tím, že peníze dostanou zájemci okamžitě po skončení měsíce. „Už se to váže k těm dnům, kdy budou mít zavřeno. Okamžité plné zúčtování mezd si potom mohou vynárokovat v rámci programu Antivirus A,“ řekl Havlíček.

Sněmovna také schválila pro podnikatele, které protikoronavirová opatření zasáhla, jednorázový příspěvek 500 korun za každý den omezení. „Podporu dostanou i ti, kteří jsou navázáni na tyto provozovny, to znamená, že jsou nepřímo spojeni s těmi, kteří byli postiženi,“ doplnil Havlíček v Hlavních zprávách.

Budou ale muset dokázat, že je jejich podnikání alespoň z 50 % na dnes uzavřených provozech závislé. „Dostanou to dopředu, budou muset jen vyplnit prohlášení, že tomu tak jest. Teprve zpětně přijde kontrola,“ dodal ministr.

Tagy: