Hlásala válku a urážela Ukrajince. Kdo byla dcera „Putinova Rasputina“, s níž vybuchlo auto?

Při explozi auta u Moskvy zahynula dcera ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darja.

V sobotu nedaleko Moskvy zahynula Darja Duginová, dcera ruského prokremelského ideologa Alexandra Dugina. V jejím autě zřejmě vybuchla nastražená bomba. Obětí atentátu se ale podle všeho měl stát její otec, kterému se v Rusku přezdívá „Putinův mozek“ nebo „Putinův Rasputin“.

Obětí atentátu měl být zřejmě Alexander Dugin. Ruský ultranacionalista, zastánce velkého Sovětského svazu a uchvácení jeho bývalých satelitů včetně Česka.

Byl údajně duchovní rádce Vladimira Putina. Právě Dugin je zřejmě architekt války na Ukrajině. To on prý pomáhal Putinovi ospravedlnit okupaci Ukrajiny už v roce 2014. „Zabíjet, zabíjet a zabíjet. Žádné další rozhovory nejsou třeba,“ říkával tehdy Dugin o Ukrajincích.

Duginová plně podporovala ideologii svého otce a hrdě kráčela v jeho šlépějích. Hlasitě podporovala ruskou invazi na Ukrajinu, rasisticky urážela Ukrajince a popisovala je jako „podlidi“. V květnu invazi podle BBC označila za „střet civilizací“ a vyjádřila hrdost nad tím, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

„Tady musí vzniknout naše tribunály. Mariupolský tribunál, Doněcký tribunál… v každém městě, podobně jako v Haagu. Tyto tribunály budou vyšetřovat zločiny těchto ne-lidí. Ukrajinci už nejsou lidé,“ prohlásila dcera známého politika.

Darja Duginová se podle agentury TASS narodila v roce 1992 a vystudovala filozofickou fakultu Moskevské státní univerzity M. V. Lomonosova. TASS ji označil za politoložku a novinářku, podle BBC psala pod pseudonymem Darja Platonovová politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Americké a britské úřady ji obvinily ze šíření dezinformací a zařadily na sankční seznam.

„Stala se obětí ukrajinského režimu“

Jedním z prvních, kdo na zprávu o její smrti reagovali, byl šéf samozvané proruské Doněcké lidové republiky Denis Pušilin. Ten na sociální platformě Telegram napsal, že se stala obětí „teroristů ukrajinského režimu, kteří chtěli zlikvidovat jejího otce“. Ruští vyšetřovatelé zatím žádné podezřelé nejmenovali.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak zapojení Ukrajiny do smrti Duginové popřel. „Ukrajina s tím samozřejmě nemá nic společného, protože nejsme zločinecký stát, kterým je Ruská federace, a už vůbec (nejsme) teroristický stát,“ prohlásil Podoljak v televizi podle BBC. Smrt Duginové podle něj svědčí o boji o moc a vliv různých skupin uvnitř Ruska.

Automobil, ve kterém Darja Duginová v sobotu večer jela domů, explodoval, narazil do svodidel a začal hořet. Řidička byla na místě mrtvá. První verzí události byl výbuch plynové lahve, ale nyní se bezpečnostní složky přiklánějí k tomu, že pod autem explodovalo improvizované výbušné zařízení, píše na svém ruskojazyčném webu BBC.

Pokud se tato verze potvrdí, je podle ní možné, že cílem útoku byl Alexandr Dugin. Ten měl podle médií s dcerou společný program – podle svědků zamýšleli návrat do Moskvy. Na poslední chvíli se ale jejich plány změnily a Dugin jel jiným autem. Jel prý hned za dcerou a byl jedním z prvních, kdo přijel k místu exploze.

Tagy: