Podvodníci ho připravili o dům a pozemky. Invalidní důchodce Jaroslav přespával i v autě

Invalidního důchodce připravili podvodníci o dům a několik pozemků.

Firma připravila důchodce o pozemky a dům

Hospodářská kriminálka obvinila jednu firmu a dvě osoby na Jičínsku z lichvy. Invalidního důchodce totiž měli obvinění připravit o několik pozemků a dům. To vše pod záminkou pomoci z finančních problémů.

Jaroslav Vejvoda se dostal před pár lety do finančních problémů, které zašly tak daleko, až mu byla nařízena exekuce. V té době se objevila firma, která mu slibovala pomoc. Prý ho vysokého dluhu zbaví. „Slíbili, že za mě uhradí exekuci, že ji absolutně smažou a já za to na ně přepíšu dva pozemky,“ popsal pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Jediný telefonát připravil zkušenou účetní o milion. Policie varuje před podvodnými bankéři

Bylo to pro něj východisko z tíživé situace. Pozemků totiž vlastnil hned několik. Na jednom z nich ale stál i jeho dům. Jednatel firmy se o převod postaral a osobně přivezl i smlouvy k podepsání. „A že honem, honem musíme na poštu, abychom to podepsali, že jí zavírají a on pospíchá,“ popsal senior.

Smlouvy podepsal, jenže krátce nato přišel šok. Firma se totiž rozhodla prodat jeho dům v aukci a on i přes předchozí sliby o nájmu skončil bez střechy nad hlavou. „Na zdravotní stav pana Vejvody byly vypracované zdravotní posudky. V té době byl pod silnými opiáty a stav jeho očí mu neumožnil pořádně si prohlédnout jednotlivá ustanovení,“ řekl CNN Prima NEWS advokát Martin Knob. „Osobní věci, které jsem měl v chodbě, vystěhovali před domovní dveře. Spal jsem v autě a v současné době bydlím na ubytovně,“ konstatuje podvedený senior.

Případem se zabývá kriminálka a jak se ukázalo, Vejvoda není jediný, kdo takto přišel o majetek. Firmu a dvě fyzické osoby stíhá policie minimálně ve dvou takových případech. „Kriminalisté obviněné stíhají pro trestné činy legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti a lichva,“ sdělila mluvčí královéhradecké policie Eliška Pospíšilová Majerová. Pokud jim soud vinu prokáže, hrozí jim až pětileté tresty.

Tagy: