„Šmejdi“ mají nový fígl: Píší lidem falešné SMS a vydávají se za celníky. Jak poznat podvodníka?

V Česku řádí falešní celníci.

V Česku řádí falešní celníci

Celníci varují před novým trikem podvodníků. Tentokrát cílí na řidiče, z nichž se snaží vylákat peníze a vyhrožují jim ztrátou bodů za nezaplacené pokuty. Falešní celníci kontaktují náhodně vybrané oběti buď přes SMS nebo jim rovnou volají.

Vzhledem k tomu, že celní správa je skutečně oprávněna nezaplacené pokuty vymáhat, není divu, že podvodník může oběti snadno zmást. Kromě SMS zpráv falešní celníci lidem někdy rovnou volají. „Ten automat, co zavolal, ve stručnosti říkal ‚Dobrý den, tady Celní správa, evidujeme u vás nezaplacenou pokutu za přestupek, pro bližší informace stiskněte předvolbu číslo jedna',“ popsal pro CNN Prima NEWS svoji zkušenost Radek.

ČTĚTE TAKÉ: Bezdomovci žebrali se štěňaty na rozpáleném chodníku. Nedali jim napít, zvířata bojují o život

O jaký dopravní přestupek se jedná a výši dlužné částky se Radek nedozvěděl. Na co ale falešní celníci nezapomněli, bylo lákadlo v podobě 50procentní slevy. „Zmáčkl jsem předvolbu a přišla mi SMS s odkazem na nějakou stránku, která se tvářila jako stránka Celní správy,“ uvedl dál.

Podvodníci jsou vytrvalí a stále dokola zkouší nové a nové triky. Tentokrát ale jejich další pokus doputoval ke skutečným celníkům. „V současné době už jsou to stovky případů. Chtěli bychom upozornit, že Celní správa tímto způsobem nereaguje. V případě, že je dotyčná osoba dlužníkem, tak ji kontaktujeme prostřednictvím pošty nebo pomocí datové schránky,“ upozornila mluvčí Celní správy Hana Prudičová.

Případné nedoplatky si může každý zjistit na místně příslušném celním úřadě. „Může navštívit i cPortál, kde po identifikaci získá informace, zda celní správa eviduje určitý nedoplatek,“ doplnila Prudičová. Pokud nechcete naletět, v žádném případě na podobné zprávy a telefonáty nereagujte a rozhodně nic neplaťte.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podvodný hyenismus. Falešná call centra vylákala z lidí miliony na onkologicky nemocné děti

Tagy: