Bezdomovci žebrali se štěňaty na rozpáleném chodníku. Nedali jim napít, zvířata bojují o život

Ilustrační foto.

Bezdomovec týral štěňata na ulici

Žebrání málem připravilo o život dvě štěňata. Bezdomovci je v Bratislavě drželi na rozpáleném chodníku bez jídla a vody. Podle policistů byli žebráci zcela bezohlední. Doufali, že díky zvířatům dostanou více peněz, vůbec je však nezajímalo, v jakém jsou zvířata stavu.

„Vzhledem k podezření, že štěňata nejsou v dobrém zdravotním stavu, nejsou chována ve vhodných podmínkách a majitelé nejsou schopni pokrýt jejich základní potřeby, byla přivolána Agentura na ochranu zvířat a také veterinář Krajské veterinární a potravinové správy,“ uvedla pro TV JOJ policejní mluvčí Barbora Krajčovičová.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé v Předlicích žijí v garážích mezi odpadky, výkaly a štěnicemi. Město jim nabídlo pomoc

Bezdomovci se ale štěňat nechtěli vzdát. „Strážníci městské policie proto poskytli zasahujícím pracovníkům asistenci. Dohlíželi na bezpečnost, neboť osoby byly značně rozrušené a chvílemi se chovaly agresivně,“ vysvětlila Krajčovičová.

Sotva měsíc stará štěňata skončila v útulku a stále jsou v ohrožení života. Podle veterináře byla celý den na rozpáleném chodníku bez jídla a vody.

„Nejsou v dobrém stavu. Zřejmě byla matce odebrána dříve, než bylo vhodné,“ dodala předsedkyně organizace Svoboda zvířat Pavla Dugovičová.

Nejedná se o první takový  případ, Linka proti týrání obdržela hned několik podobných stížností.

Podle Dugovičové by se ale lidé měli snažit rozeznat, zda se jedná o člověka, který se psem dlouhodobě žije a má ho jako společníka ve svém životě na ulici, nebo jestli záměrně, jako v tomto případě, psa využívá, aby v lidech vzbudil lítost a zvýšil tak své zisky.

V Praze se chystá razantní krok

Lidé, kteří žebrají nebo vystupují na veřejných prostranstvích se zvířaty, žijí i v Praze. Zamezit tomu by měla nová vyhláška, jejíž iniciátorem je náměstek pražského primátora a radní pro kulturu a cestovní ruch Jiří Pospíšil (TOP 09).

V připomínkovém řízení návrhy nenarazily na větší obtíže. Nemusejí ale projít přes Ministerstvo vnitra.

VIDEO: Připravovaná vyhláška, která by měla v Praze zamezit žebrání za pomoci zvířat.

Tagy: