Žena z Prahy se chtěla vzdělávat, přišla o osm milionů korun. Podvodník použil známý trik

Podvodník vylákal z ženy osm milionů korun. Sliboval jí investice do kryptoměn (ilustrační foto).

Žena přišla o miliony

Osm a půl milionu korun. O takovou částku přišla důvěřivá žena, která své úspory svěřila podvodníkovi, s nímž se seznámila přes vzdělávací mobilní aplikaci. Muž, kterého nikdy neviděla osobně, ji nalákal na nákup kryptoměn. Peníze si ale nechal.

Vše začalo touhou po vzdělání. Sedmapadesátiletá žena z Prahy se zaregistrovala v aplikaci, která spojuje lidi z různých konců světa a oni tak mohou zdokonalovat svou angličtinu. U toho ale nezůstalo. Muž, s nímž se pustila následně do komunikace na Whatsappu, jí ponoukal k investování značné částky peněz do kryptoměn.

ČTĚTE TAKÉ: Učitelka popírala před žáky ruské zločiny na Ukrajině. Soud teď zrušil osvobozující verdikt

Zdálo se to jako velice výhodný obchod. Žena měla volné úspory a lákala ji nabídka své peníze rozmnožit. Jenomže s mužem se nikdy neviděla osobně, přesto do něj vložila důvěru a posílala mu další a další peníze.

V podvodné aplikaci, kterou si kvůli tomu stáhla, pak přímo na svém telefonu viděla, jak vydělává. Vše ale byla pouhá iluze. „Tyhle podvody přes různé seznamky jsou dost známé, děly se už dřív. Například s různými esemeskami nebo dobitím kreditu,“ sdělil CNN Prima NEWS ekonom Dominik Stroukal.

Když podvedená chtěla peníze vybrat, přišel první problém: „V tu chvíli byl její účet zablokován. Prý z důvodu extrémně vysokého profitu na jejím účtu,“ uvedl mluvčí Policie ČR Richard Hrdina pro CNN Prima NEWS.

Podvodník ženu přesvědčil o nutnosti zaplacení fiktivní daně a dalších poplatků. Nakonec přišla o osm a půl milionu korun. Pro policisty to teď nebude vůbec jednoduchý případ. Dohledat profil, ze kterého podvodník ženu kontaktoval, a vypátrat ho bude extrémně složité.

Případ si okamžitě převzali detektivové zabývající se kybernetickou kriminalitou a po neznámém pachateli pátrají. Tomu hrozí při případném dopadení a odsouzení za trestný čin podvod až osmiletý pobyt za mřížemi. Je ale velmi pravděpodobné, že žena své peníze už nikdy neuvidí a případ se stane smutnou výstrahou pro další důvěřivce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Útočník, který pobodal dva muže na hlavě, skončil ve vazbě. Hrozí mu výjimečný trest

Tagy:
Krimi zprávy kybernetika krimi Bitcoin Praha krádež okradená žena