Podvody při očkování nebudou tolerovány, vzkázal rázně Blatný. Mohou padat hlavy

Tisková konference po jednání vlády

Podvody s vakcínami a nedodržení prioritizace nebude tolerováno, na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Reagoval tak na kauzu kolem Státního zdravotního ústavu, který zřejmě rozdělil tisícovku vakcín i příbuzným zaměstnanců.

„Kdyby někdo nedodržoval prioritizaci a chtěl se podvodem domoci toho, aby se mu dostala vakcína dříve, tak to v žádném případě nebude tolerováno,“ prohlásil na tiskové konferenci ministr Jan Blatný.

Dodal, že si do konce týdne předvolá šéfa SZÚ Pavla Březovského kvůli informacím o očkování pracovníků a jejich příbuzných. Ústav měl rozdělit tisícovku vakcín proti nemoci COVID-19 nejen mezi své zaměstnance, ale i jejich příbuzné. S informací přišel web Seznam zprávy.

„V případě, že by v SZÚ opravdu došlo k tomu, že by nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, tak z toho vyvodím jednoznačně důsledky včetně případně osobní zodpovědnosti těch lidí, kteří by s tím byli spojováni,“ uvedl Blatný. Po řediteli bude chtít „nekompromisně vysvětlení“, zatím ale respektuje presumpci neviny.

SZÚ očkování rodinných příslušníků popírá

Web Seznam Zprávy zveřejnil tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci SZÚ. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké, uvedl. Mluvčí SZÚ Klára Doláková tvrzení Seznamu, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu.

„Ředitel instituce je jednoznačně odpovědný za to, co se v ní děje,“ řekl na dotaz, zda by případně měl šéf SZÚ nést i personální odpovědnost. „V žádném případě nebudu tolerovat, kdyby byly pravdivé informace, o kterých jste informovali,“ řekl novinářům.

SZÚ podle něj dostal jedno plato dávek vakcíny a měl stejně jako všechny organizace postupovat podle stanovených priorit. Úřad zajišťuje chod laboratoří, které pracují s infekčními vzorky, či laboratoří, které zkoumají výskyt nové mutace koronaviru v ČR, doplnil. „Je tam velká řada lidí, kteří do té skupiny patří, pracují s infekčním materiálem, ale v žádném případě to neospravedlňuje to, co přinesly některé weby,“ uvedl.

Tagy: