Klenoty českých lesů: Houbařská sezóna vrcholí. Roste i delikátní liška, pozor na zrádný hřib
Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst
Nejen v lesech nedaleko Jevan se houbám daří.
Hřib žlutomasý: chutný, ale zrádný druh.
Jaké houby se dají snadno zaměnit?
Pozor na jedovaté muchomůrky a chráněné druhy.
Podzimní houbařská sezona vrcholí, lesy tak znovu zaplnili lidé s košíky. Roste pestrá škála jedlých druhů hub. Kromě hřibů najdete i opravdové houbové delikatesy – třeba lišku nálevkovitou, nenápadnou drobnou houbičku, která patří mezi nejchutnější druhy. Jak to aktuálně v lesích ve středních Čechách vypadá, se vydal zjistit štáb CNN Prima NEWS.
Ranní les, vlhká půda a mezi spadaným listím barevné klobouky hub. Takový je typický obrázek českých lesů současných dní.
ČTĚTE TAKÉ: Babí léto a pak zlom. Na Česko se žene studená fronta. Podívejte se, jak bude u vás
Na houby jsme vyrazili do středočeských lesů nedaleko Jevan a pro začátek našeho houbaření jsme zvolili borovicový les, ve kterém by se mělo dařit hlavně kotrčům nebo klouzkům. A už po chvíli nacházíme první úlovek. Je to hřib hnědý, hojně rostoucí podzimní houba, kterou poznáme podle hnědého klobouku a sytě žlutého spodku.
Hřib hnědý — hojně rostoucí podzimní houba. Zdroj: CNN Prima NEWS
V lesích najdeme i kozáky nebo křemenáče. Mykologové ale houbaře nabádají k opatrnosti, a to i při sběru běžných druhů. Na některých místech republiky totiž houby prošly prvním mrazem. „Pokud je to v lese, kde je větší houští, tak tam se ten mráz zatím příliš nedostal. Protože zahnívající materiál, který je na zemi, ať je to listí nebo jehličí, vytváří teplo,“ poznamenává Pavel Hruška z České mykologické společnosti.
Dále nacházíme hřib žlutomasý. Hojně roste ve smíšených nebo smrkových lesích. Je to houba chutná, ale poněkud zrádná. Často bývá napadena nedohubem zlatovýtrusým – parazitickou houbou, kterou laik na první pohled nemusí poznat. Dužina takové houby šedne, chytá plíseň a slabším jedincům může způsobit žaludeční obtíže. Doporučuje se tak sbírat jen mladé plodnice.
Hřib žlutomasý neboli lidově babka. Často bývá napaden parazitickou houbou, která může způsobit žaludeční obtížně. Zdroj: CNN Prima NEWS
Později spatřujeme lišku nálevkovitou. Na první pohled malou houbu, která se od lišky obecné liší svou jemnou chutí. Houba se hodí jak do omáček, tak do polévek nebo do rizot. „Je křehká. Roste ve skupinách, mnohdy v desítkách i stovkách kusů pohromadě. Vyrůstá nám hlavně ve smrkových lesích, v jehličí, i tam kde bývá borůvčí,“ doplňuje mykolog.
Kromě hub do kuchyně se hojně daří i jedovatým muchomůrkám, které můžeme snadno zaměnit. Muchomůrce červené, zelené, ale i té citronové. „Má takovou žluto-citronovou barvu, velké útržky plachetky na klobouku a dole silnou zduřelou bázi, prstýnek je hladký. Je to houba, která je mírně jedovatá. Obsahuje v sobě bufotenin podobně jako ropuchy,“ popisuje Hruška.
Košík plný hub z lesů ve středních Čechách Zdroj: CNN Prima NEWS
Houbám se i nadále daří. V košíku máme převážně hřiby žlutomasé, máme v něm ale i hřiby hnědé a nebo lišky. A teď už zbývá jen zamířit do kuchyně a udělat si z nich něco dobrého.
Při houbaření se rozhodně nevyplácí přeceňovat své znalosti. V případě nejistoty je vždy lepší nahlédnout do atlasu nebo zavolat známému, který se v houbách vyzná lépe. Pozor je třeba dávat také na chráněné exempláře, za jejichž sběr hrozí vysoké pokuty.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nebezpečné mýty o houbách. Neposuzujte jedovatost podle barvy, varuje mykolog