
Houbařské mýty
S houbami je spojena i celá řada mýtů, které se v rodinách předávají z generace na generaci. Podle některých ukazuje na jejich jedlost to, jestli si na nich pochutnávají slimáci či hlemýždi. Jiné nepravdy tvrdí, že čím barevnější houba, tím je jedovatější. Čemu všemu podle odborníků nemáme věřit a co nám dokonce může být nebezpečné?
Prvním, a asi nejčastějším mýtem, je ten, že když houbu okoušou slimáci nebo zvěř, je jedlá i pro člověka. Zní to logicky – ale v praxi to vůbec neplatí.
ČTĚTE TAKÉ: Ovoce a zelenina zlevní. Sadaři hlásí výjimečnou úrodu. Za co ušetříme nejvíce?
„Není to pravda. Tyto skupiny živočichů mají jiný trávicí systém než savci a houbové jedy na ně nepůsobí. Muchomůrka zelená může být okousaná od hlemýžďů a vůbec to neznamená, že je jedlá,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mykolog Michal Mikšík.
Čím barevnější, tím více jedovatá?
Dalším častým omylem je tvrzení, že čím je houba barevnější, tím spíš je jedovatá. Jenže v přírodě to často funguje přesně naopak. „Co se týče holubinek, ty jsou variabilní. Je tam hodně druhů a jsou variabilně zbarvené a pokud pomineme červené, kde výrazně pálí dužnina, tak jsou všechny jedlé,“ doplnil Mikšík.
Že jedovaté houby poznáte podle hořké chuti nebo podle barvy výtrusů? Bohužel další nepravda. „Nepoznáte. Asi nejlépe bych to demonstroval tím, že muchomůrka zelená má výtečnou chuť, což mohou potvrdit ti, co se jí přiotrávili,“ upozornil mykolog.
Mezi obecně rozšířené mýty kolem hub patří i ten, že jed v houbách se ztratí jejich povařením. „Je to pravda jen částečně. Existuje skupina hub, které mají tzv. termolabilní látky, které způsobují zažívací problémy nebo lehčí typy otrav. U smrtelně jedovatých hub se tak jed varem nezničí,“ přidal Mikšík další varování.
Mezi takové houby patří třeba houbaři oblíbený a velice chutný hřib kovář. Pokud si na něm chcete pochutnat bez nepříjemných následků, je třeba ho déle tepelně upravit. Obecně se doporučuje doba kolem 20 minut.
Pokud houbu neznáte, nechte ji v lese
A další rozšířený omyl? Je jedno, do čeho houby sbíráme. Jenže i na tom záleží. „Rozhodně košík. Je známá řada tzv. falešných otrav, kdy se houby po nějaké krátké době zapaří a houby se začnou rychle rozkládat a při tom rozkladu se vytvářejí toxiny,“ zdůraznil Mikšík.
Zkrátka obecně platí jednoduché pravidlo. Pokud houbu neznáte, nechte ji v lese. A raději se poraďte s odborníkem, než si z lesa odnesete víc, než jste čekali.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přísnější regulace alkoholu? Dvě třetiny Čechů jsou pro, noční prodej a cena je ale rozděluje