Jermanová: Leyenová má vizi pro konec Evropy. Nerozumíte tomu, reagoval Zdechovský

Europoslanci Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Tomáš Zdechovský, Jaroslava Pokorná Jermanová

Staronová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová má vizi pro konec Evropy, nikoliv vizi pro Evropu. V pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS to řekla europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Kritizovala ji zejména za její prohlášení v projevu o revizi Green Dealu. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) reagoval slovy, že Jermanová zřejmě neví, co je to politický program.

Pokorná Jermanová ve vysílání CNN Prima NEWS vyčítala Zdechovskému, že jeho frakce EPP von der Leyenovou zvolila. „Nová zelená dohoda, nové klimatické zákony, nový fond na přerozdělování – to je vize, kterou vy podpoříte a v tom se lišíme,“ řekla lidoveckému zákonodárci europoslankyně ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Zrušme víceletá gymnázia, žádá poslankyně ANO. Nesmysl, nikoho netrestejme, odmítá koalice

„To není vize pro Evropu, to je vize pro konec Evropy. Jestliže vy nevnímáte, jak to vnímají občané na evropském kontinentu, tak je to všechno špatně,“ pokračovala Pokorná Jermanová s tím, že je nepřijatelné, aby někdo dal von der Leyenové hlas „i když ví, že své sliby nesplní“.

Zdechovský si kritiku nenechal líbit. „Vy asi možná nerozumíte, co to je politický program,“ vzkázal lidovec Pokorné Jermanové a zmínil, že předešlá česká vláda jejího stranického lídra Andreje Babiše „nesplnila program ani ze 70 procent“.

„Ona (Ursula von der Leyenová) může mít politickou vizi, že v roce 2040 budeme mít 90 procent redukce CO2, ale dneska si myslím, že nikdo nemá křišťálovou kouli a nikdo nemůže vědět, jak za pět let bude vypadat ekonomika či Evropská unie,“ komentoval dále Zdechovský s tím, že nad představenou vizi staví více její naplnění.

Europoslankyně z řad ANO reagovala, že von der Leyenová „žádnou vizi neviděla“. „Její projev byl plný slibů na objednávku těch, kteří ji budou podporovat,“ pronesla v Partii Plus Pokorná Jermanová.

Mimo to zmínila, že pro ni bude velmi důležité vidět, kdo bude evropským komisařem právě pro životní prostředí, který bude mít na starost Green Deal jako takový.

Tagy: