Zrušme víceletá gymnázia, žádá poslankyně ANO. Nesmysl, nikoho netrestejme, odmítá koalice

Studenti na střední škole

Zprávy (178)

Hnutí ANO oživuje „školský evergreen“. Podle poslankyně Jany Berkovcové, která je zároveň stínovou ministryní školství hnutí ANO, by se měla v Praze zrušit víceletá gymnázia a přetvořit je na čtyřletá. Myslí si, že by se tak vyřešil přetlak na střední školy v hlavním městě. Koaliční politici včetně ministra školství jsou ale striktně proti. Berkovcová podle nich nabízí nefunkční řešení.

Přetlak na střední školy – především gymnázia, je hlavně v Praze. Politici proto hledají různá řešení. Podle poslankyně Berkovcové by měli v metropoli rozhodnout, že by se některá víceletá gymnázia zrušila a přeměnila na čtyřletá.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš zní pravidelně jako Jakeš, rýpla si Pekarová. Schillerová jí připomněla dřívější slib

„V Praze je o gymnázia mnohem větší zájem než v jiných regionech. S těmi kapacitami by se dalo něco dělat. Vidím poměrně jednoduché řešení navýšení kapacit gymnázií – transformace víceletých gymnázií na čtyřletá. Pokud žáci zůstanou na základní škole, nic tak strašného se nestane. My potřebujeme kapacity pro deváťáky,“ řekla Berkovcová koncem června ve vysílání CNN Prima NEWS.

Dodala, že pražští politici podle ní mají strach něco změnit. Zdůraznila, že se jedná pouze o politické rozhodnutí. „Je to o politické odvaze. Málokomu se chce říct: Budeme omezovat víceletá gymnázia v Praze. Přitom na ně chodí děti, řekněme, lépe situovaných a ambiciózních rodičů z vyšší střední třídy. A pokud bychom jim na ta víceletá gymnázia sáhli, pražští politici se asi bojí, že by přišli o hlasy voličů,“ míní poslankyně ANO.

„Ale nebála bych se toho. Víceletá gymnázia dnes už neslouží pro mimořádně nadané děti, ale pro ty, které mají silné rodinné zázemí a ambiciózní rodiče, kteří je na ta víceletá gymnázia dotlačí,“ upřesnila Berkovcová.

Gazdík: Je to nesmysl

Koaliční politici to ale vidí úplně jinak. S jejím návrhem nesouhlasí ani ministr školství Mikuláš Bek (STAN). „Plošné rušení víceletých gymnázií, nebo jejich transformaci na čtyřleté obory jako řešení nedostatku volných míst na středních školách nevidím. Víceletá gymnázia mají důvěru části dětí i rodičů, fungují v zemích našeho kulturního okruhu, jako je Rakousko a Německo,“ reagoval Bek pro CNN Prima NEWS.

Dodal, že ministerstvo nejprve vyhodnotí průběh letošního přijímacího řízení a teprve na základě analýzy dat bude možné uvažovat o případných budoucích krocích směrem k celostátní regulaci oborové soustavy.

Proti omezování víceletých gymnázií se staví i poslankyně školského výboru Renáta Zajíčková (ODS). „Víceletá gymnázia bych určitě nerušila. Má to tradici a poptávka po nich je. Že ambiciózní rodiče chtějí pro své děti dobré školy, přeci není nic špatného. Tu nabídku bychom měli zachovat. Jediné, co můžeme udělat, je zkvalitňovat základní vzdělání, aby to uspokojilo děti i rodiče. Tohle mi přijde jako potrestání těch, kteří chtějí mít pro své děti kvalitní vzdělání,“ reagovala na návrh Berkovcové.

Exministr školství a poslanec STAN Petr Gazdík označil nápad hnutí ANO vyloženě za nesmysl. Podle něj víceletá gymnázia nejsou jen otázkou společenské prestiže. „V Praze je celá řada významných firem, kde pracují rodiče z té nejvzdělanější části české společnosti, a je mnohem větší počet těch, kteří mají nadanější děti. To, co říká paní kolegyně Berkovcová, jsou jednoduchá řešení, která nefungují,“ míní Gazdík.

Největší problém vidí v tom, že do Prahy se často hlásí i studenti ze Středočeského kraje. Podle něj je potřeba, aby Praha koordinovala postup právě s ním. Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) řekla, že se připravuje například rozšíření gymnázia v Hostivici, Říčanech nebo Brandýse nad Labem. Nová gymnázia by podle ní měla vzniknout v Černošicích, Jesenici a Roztokách u Prahy.

Vláda už dříve uvedla, že se bude navyšování kapacit středních škol věnovat. Možným řešením by do budoucna mohlo být budování větších středoškolských kampusů na hranici Prahy a Středočeského kraje, shodli se již v červnu politici.

Data z letošních elektronických přijímacích zkoušek ukazují, že se v republice na žádnou střední školu nedostalo ani v druhém kole přijímacího řízení asi 700 deváťáků, většina z nich právě v Praze a středních Čechách.

O rušení víceletých gymnázií se na české školské scéně debatuje poměrně často. Naposledy se téma probíralo před pěti lety za ministra školství Roberta Plagy z hnutí ANO.

Tagy: