Drama v Ostravě: Odvážný mladík pomohl zadržet devianta, který se pokusil o znásilnění

Mladík pronásledoval muže, který se pokusil znásilnit v Ostravě dívku

Muž se pokusil v Ostravě znásilnit dívku

Jen díky všímavosti a odvaze jednoho z mladíků dopadli ostravští policisté muže, který se pokusil znásilnit mladou dívku. Navíc jí ukradl telefon. Mladík pachatele pronásledoval stovky metrů a během toho zavolal na linku 158.

Komenského sady v Ostravě jsou přes den světlým parkem, ale večer je tam plno tmavých zákoutí, pouliční lampy jsou jen někde. A právě toho násilník využil.

„Dojel jsem na konec a tam stála ta slečna. Zeptal jsem se jí, co se stalo, a ona odpověděla, že jí ten muž ukradl telefon. Vydal jsem se na spodní podlaží a uviděl jsem ho, jak se schovává za spodním pilířem. Pronásledoval jsem ho, a když viděl, že jsem mu nadběhl, dal se zpátky na cestu a zaběhl do protilehlého objektu, který je oplocený, a má jen jeden vchod. Viděl jsem, že je v pasti, a to už jsem měl na drátě operátorku z výjezdové linky,“ uvedl mladík.

Policisté byli na místě do tří minut a pachatele zadrželi. Až pak vyšlo najevo, že nejen ukradl telefon, ale dívku se předtím pokusil znásilnit. A kdyby nebylo pozorného mladíka, kdo ví, jak dlouho by po něm pátrali. „Tím, že ten oznamovatel byl tak odvážný a zavedl nás na místo úkrytu pachatele, tak policii ušetřil minimálně několik týdnů práce vytěžováním kamerových záznamů, a zjišťování dalších důkazů k osobě pachatele,“ upřesnil kriminalista Karel Mul.

„Ve zkráceném přípravném řízení kriminalisté sdělili muži podezření ze dvou trestných činů, znásilnění a krádež,“ doplnila policejní mluvčí Eva Michalíková. Kdyby muž jenom dívce ukradl telefon, hrozily by mu tři roky ve vězení, za znásilnění ale může za mřížemi strávit až pět let.

Tagy: