Podívejte se k nebi, nad Českem má být jasná polární záře. Na Slunci proběhla silná erupce

V noci na pátek lze v Česku očekávat viditelnost jasné polární záře. Na sociálních sítích o tom ve čtvrtek večer informovala Česká astronomická společnost. Důvodem je podle ní masivní erupce na Slunci.

Na Slunci dochází k erupcím poměrně často. Ve středu nad ránem však nastala v aktivní oblasti hvězdy poblíž středu dlouho očekáváná a mimořádně silná. „Doprovázel ji výrazný výron hmoty z koróny mířený přímo k Zemi,“ upřesnila Česká astronomická společnost v článku na serveru Astro.cz. Koróna je jasně zářící okolí Slunce.

ČTĚTE TAKÉ: Silný vítr a předměty létající vzduchem. Reportér CNN popsal situaci v srdci hurikánu Milton

Zmíněná hmota tvořená především elektrony ve čtvrtek na večer zasáhla zemskou magnetosféru.  „Již dříve k Zemi dorazily vysokoenergetické protony a způsobily radiační bouři,“ stojí na astro.cz. Tento proces podle astronomů zřejmě způsobí, že bude v noci na pátek možné nad Českem zpozorovat jasnou polární záři.

Šanci spatřit dechberoucí přírodní úkaz nad Českem může zhatit počasí. Na obloze ve čtvrtek během dne přibývalo mraků.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu se však bude oblačnost od severozápadu alespoň na chvíli protrhávat. „Šance na polární záři bude během noci vysoká a to minimálně fotograficky. Přechodně může být ale i silná, pozorovatelná pouhým okem na tmavé obloze,“ upozornili meteorologové na Facebooku.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze.

V Česku bývají naopak obvykle velmi slabé. Nezkušení pozorovatelé si je mohou splést se světelným znečištěním nebo červánky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

Tagy:
počasí Slunce Česko polární záře katastrofy, nehody a mimořádné události