Lidé šli za hurikánu surfovat, nechápe lovec bouřek. Vítr měl až 300 kilometrů v hodině

Tornádo na Floridě

Lovec bouřek o hurikánu Milton

Lovec bouřek Robin Duspara ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že když byl hurikán Milton ještě nad oceánem, rychlost nárazů větru se odhadovala až na 300 kilometrů v hodině. Přesto si šli někteří lidé na Floridě zasurfovat, což Duspara považuje za velký risk.

Hurikán Milton v současnosti pustoší Floridu, nad souší ale výrazně zeslábl. Když byl ale ještě nad oceánem, měl obrovskou sílu, která přesto některé občany amerického státu nevyděsila, ale spíše potěšila.

K TÉMATU: Floridu válcuje hurikán Milton. Americkým státem prosvištělo 19 tornád

„Milton dosáhl nad vodní plochou páté nejvyšší kategorie, nárazy větru jsou odhadovány na 300 kilometrů v hodině. Když hurikány opustí vodní plochu a přesunou se na pevninu, tak ztrácí zdroj vzduchu a slábnou. I tak ale budou nárazy větru silné, stejně tak i doprovodné jevy,“ uvedl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS lovec bouřek Robin Duspara.

Mezi doprovodné jevy hurikánu tradičně patří tornáda, vytrvalý déšť a silný vítr. I když se ale na Floridu řítil živel, který mohl být podle předpovědí nejničivější za posledních 100 let, někteří dobrodruzi se rozhodli riskovat. Na tamních plážích se i přes silný vítr procházeli lidé a někteří z nich zkoušeli surfovat na vlnách.

„Rozhodně bych takové věci nedoporučoval. My se řídíme bezpečnostními opatřeními, nesnažíme se za každou cenu riskovat život. Ale jsou lidé, kteří se mohou vydat i surfovat,“ kritizoval takové riskování Duspara.

Před hurikánem se těžko utíká

Podle něj je velký rozdíl v tom, jestli lidé čelí tornádu nebo právě hurikánu. Zatímco tornádo je lokální jev, hurikán zasahuje mnohem širší oblast.

„Záleží na každém, jak moc chce riskovat život. Stoprocentně bezpečné místo v takové chvíli neexistuje. U tornáda jsem se vyskytl, u hurikánu ne. Na jednu stranu máte k takovým přírodním jevům velký respekt, protože je to síla, kterou nemůžete ovlivnit. Pokud se ale držíte bezpečnostních zásad, před tornády je větší možnost unikat. Hurikán je mnohem plošnější jev,“ řekl lovec bouřek.

Florida ještě před příchodem hurikánu nařídila evakuaci pro miliony lidí. Někteří ale odmítli opustit své domovy.

Nehledě na to hrozí při přesunu velkého množství lidí panika. „Když se evakuace ohlásí včas, tak by panika měla být minimalizována,“ míní Duspara. Samozřejmě to ale podle něj neznamená, že by v akutně ohrožených místech nemohla vzniknout lokální panika.

PODÍVEJTE SE: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzval i Biden

Tagy: