Matka se po 20 letech přiznala k vraždě novorozence v Krupce. Policie nyní případ odložila

Policie objasnila 20 let starou vraždu novorozence.

Policie objasnila 20 let starou vraždu novorozence

Policisté po 20 letech objasnili případ vraždy novorozence v Krupce na Teplicku. Díky vývoji v oboru genetického zkoumání dohledali otce a poté i matku dítěte, která se k činu přiznala. Žena podle znalců v dané době prakticky nevěděla, co dělá. Na základě posudků policie případ odložila s tím, že rodička nebyla schopna vnímat důsledky svého jednání. Novinářům to v pátek řekl Martin Charvát z ústeckého krajského ředitelství policie.

Novorozence našel 2. března 2004 při prohledávání kontejnerů na odpad bezdomovec. Dítě bylo v plastovém kontejneru před panelovým domem. Bezprostřední příčinou smrti chlapečka bylo udušení z vdechnuté krve matky a neposkytnutí pomoci dítěti po porodu.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavý omyl v Mostě: Nožem útočil na soka v lásce, usmrtil ale malé dítě. Hrozí mu 20 let

Přes veškeré úsilí kriminalistů se tehdy nepodařilo najít matku dítěte, ani pachatele činu, případ proto odložili. Promlčecí lhůta za vraždu by uplynula letos 3. března.

Ve spolupráci s policejním prezidiem a kriminalistickým ústavem vytipovali loni policisté tento případ k nové analýze zajištěných stop. Prověřování začalo v červenci loňského roku. „Dostali jsme nejprve šest profilů mužů, kteří by mohli být otcem dítěte. Jeden z nich jím skutečně byl, takto jsme se dostali až k pachatelce,“ uvedl Alexander Fuč z odboru obecné kriminality.

Matka dítěte nikdy nebyla trestně stíhána, v době spáchání skutku jí bylo 18 let. V současnosti má žena z Teplicka rodinu a žije normálním životem. Porodník, psycholog a psychiatr konstatovali, že se u ní pravděpodobně v důsledku neočekávaného porodu rozvinula těžká akutní stresová reakce, v dané době nebyla schopná se ovládat, ani zvážit důsledky svého jednání.

Ženě se podle policie ulevilo

Protože žena nebyla v době spáchání činu trestně odpovědná, kriminalisté případ letos v lednu odložili. „Dostatečným trestem pro ni bylo už to, že dvacet let s tím, co udělala, žila. S ženou jsme mluvili mnohokrát, poté, co čin vyšel najevo, na ní byla patrná úleva,“ řekl Fuč.

K objasnění případu pomohlo to, že lze zkoumat rodovou linii otce. „To bychom v roce 2004 nedokázali, v té době jsme nedokázali zkoumat chromozom Y. Matka nikdy neměla s policií co do činění. V databázi se nacházel otec pro jinou trestnou činnost, kdy mu byly odebrány vzorky DNA. Otec nás pak dovedl k matce dítěte, která se k činu bezprostředně přiznala,“ uvedl Charvát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Známý český advokát si měl objednat únos a vraždu expřítele své dcery. Skončil ve vazbě

Tagy: