Policejní šéf: Zákroky na Babišových akcích prověří GIBS. Má reakce ale byla možná ostřejší

Policejní prezident Vondrášek k událostem v jižních Čechách

Policejní prezident Martin Vondrášek vystoupil v pátek před novináře, aby osvětlil svůj postoj k problematickým krokům policie, která během mítinku Andreje Babiše (ANO) v Borovanech zaklekla krk nezletilého chlapce. Vondrášek nechce ohledně zákroků činit předčasné soudy, celá situace se totiž podle něj stala trochu jinak, než jak uváděla média. Zároveň však zkritizoval policistu, který měl na sobě čepici hnutí ANO.

Policejní prezident v úvodu řekl, jaký by měl platit princip práce policie na podobných shromážděních. „Velice si vážím demokratického zřízení a respektuji Ústavu a zákony, k čemuž vedu i podřízené. K tomu patří také právo se pokojně shromažďovat a vyjadřovat své názory. Právo shromažďovací je pro činnost policie velmi problematické. Policie má sehrávat subsidiární úlohu a reagovat na základě průběhu situace. Policii musí být principiálně úplně jedno, kdo je svolavatel a jaké názory prezentuje. Musí vždy vyžadovat naprosto nestranné jednání,l“ sdělil na tiskové konferenci.

Zároveň uvedl, že jeho prvotní čtvrteční reakce byla možná příliš tvrdá. „Z výstupů jsem nebyl šťastný, protože vizitka policie nevypadá nezávisle a zkrátka dobře. Sešel jsem se s krajským ředitelem jihočeské policie. Měl jsem možnost zhlédnout nějaká videa z Borovan. Veškerý spisový materiál jsem zaslal na GIBS. Mé včerejší vyjádření bylo možná trochu ostřejší, ale když vidím policistu, který má čepici politického subjektu a zaklekává na krku nějakou osobu, tak jsem z toho nešťastný,“ sdělil Vondrášek.

Policie podle záběrů možná zasahovala správně. „Viděl jsem video, že muž, proti kterému zakročovali, utíkal z místa činu s reproduktorem. Pokud by policie nekonala, přihlížela by přestupku. Hlídka, která zakročovala, několikrát zopakovala svou příslušnost policii, a když nebyla uposlechnuta, tak zakročila. Každé shromáždění je jiné a naše účast je vždy velmi problematická. Budu chtít odpověď na otázku, jaké měla policie instrukce,“ pokračoval policejní prezident. „Chtěl bych, aby byl do budoucna preferován výkon služby uniformovaných policistů a antikonfliktních týmů,“ dodal.

„V tuto chvíli nechci omlouvat jednání kolegů v jižních Čechách, ale nechci dělat ukvapené soudy. GIBS v krátkém čase zjistí, zda a kdo dělal něco neuváženě,“ doplnil.

Tagy: