Estébák hystericky ječí na lidi, policie ho chrání. Topolánek a další se opřeli do Babiše

Dění na setkáních expremiéra Andreje Babiše (ANO) vyvolávají značné emoce.

Agresivní Babišovi fanoušci v Jindřichově Hradci

Dění na setkáních expremiéra Andreje Babiše (ANO) vyvolávají značné emoce. V Táboře předseda hnutí ANO nazval demonstrující občany „fašisty a nacisty“. V Borovanech zase zaklekli policisté v civilu na nezletilého chlapce, který měl Babišův mítink narušit. Současným i bývalým politikům se taková jednání při akcích nelíbí a žádají především vyšetřování příslušných policistů.

„Estébák obžalovaný z podvodu a usvědčený lhář hystericky ječí na ty, kteří s ním nesouhlasí, že jsou fašisté a nacisté. Policie ho evidentně nezákonně chrání, včetně nasazených tajných. Řadový poslanec na to nemá nárok! Tady je něco hodně, hodně špatně,“ rozčílil se na Twitteru například bývalý premiér Mirek Topolánek.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase varoval před Babišovým vlivem na policejní složky. „V ČR bude těžko někdy pořádek, dokud bude nejmocnějším mužem v policii pan Andrej Babiš. Byl, bohužel, hodně vlivný i za nás (díky S. Grossovi), ale 8 let vlastní vlády zúročil dokonale. Deagrofertizace státní správy? Deagrofertizujte především Policii ČR,“ vyzval exministr financí Miroslav Kalousek.

Policejní zásah se nelíbil ani jihočeskému hejtmanovi Martinu Kubovi (ODS): „Zákroky policie během setkání A. Babiše s voliči u nás na jihu Čech považuji za nepřijatelné. Zejména včerejší zákrok v Borovanech je pro mě přes čáru. Spojil jsem se dnes s policejním prezidentem, který mě informoval, že věc již prošetřuje. Budu chtít informace o výsledku,“ sdělil hejtman na Twitteru.

K incidentu se vyjádřil také sám Babiš. „Já nikdy nechtěl, aby policie chránila nás, myslím si ale, že podporovatele, kteří pokojně chodí na naše mítinky, by chránit měla,“ napsal na Twitteru.

Policie zásah řeší

Premiér Petr Fiala (ODS) požádal ministra vnitra a ředitele GIBS, aby situaci prošetřili. „Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí. Pro demokratický stát je důležitá důvěra veřejnosti v nestrannost a profesionalitu jeho represivních složek.

K situaci se na sociálních sítích vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod jehož rezort policie spadá. „Naprosto chápu rozhořčení a zděšení veřejnosti ze včerejšího zásahu policie a zcela ho sdílím. Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry,“ napsal na Twitteru.

„Policie musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. Nesmí budit dojem, že funguje jako ochranka jakéhokoliv jednotlivce nebo individuálního zájmu,“ doplnil.

Tagy: