Amerika si může oddechnout, střelec z Maine je mrtvý. Policie našla jeho tělo

Střelec v Maine zabil alespoň 22 lidí (26. 10. 2023).

Muž podezřelý z toho, že ve středu v americkém státě Maine postřílel 18 lidí, je po smrti; zastřelil se. Policie našla tělo Roberta Carda v obci Lisbon Falls, která leží nedaleko Lewistonu, kde se tragédie odehrála. Uvedly to agentury AP a Reuters s odvoláním na místní úřady.

„Je mrtvý,“ řekla na tiskové konferenci guvernérka státu Maine Janet Millsová. „Stejně jako mnoho dalších lidí si v pátek večer můžu oddechnout, protože vím, že Robert Card už nikoho neohrožuje,“ podotkla v pátek pozdě večer místního času (v noci na dnešek SELČ).

K TÉMATU: Vrhli se proti střelci, zaplatili životem. Pozůstalí líčí příběhy obětí masakru v Maine

Po Cardovi dva dny pátraly stovky policistů v širokém okolí místa činu. Místní obyvatelé měli do pátečního večera nařízeno, aby nevycházeli ze svých domovů.

Čtyřicetiletý armádní záložník je podezřelý z toho, že v bowlingové herně a restauraci ve městě s 38 000 obyvateli zastřelil 18 lidí a dalších 13 zranil. Policie, podle níž Card trpěl psychickými problémy, už dříve zveřejnila jeho fotku z místa činu, na níž držel poloautomatickou zbraň.

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 567 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Muž měl utýrat svou ženu k smrti. To já jsem byl oběť, rozplakal se u hradeckého soudu

Tagy:
policie střelba USA Maine Robert Card Janet Millsová