Vrhli se proti střelci, zaplatili životem. Pozůstalí líčí příběhy obětí masakru v Maine

Vystříhaná srdce s pozitivními vzkazy zdobí stromy v centru Lewistonu ve státě Maine. Jsou to jedny ze 100 srdíček, která Miaa Zellnerová z Turneru vyvěsila, aby vyjádřila svou lásku a podporu komunitě po středeční masové střelbě.

Nejméně osmnáct životů. Taková je aktuální tragická bilance masové střelby v americkém Lewistonu ve státě Maine. Oběti masakru pomalu dostávají jména, pozůstalí líčí jejich poslední okamžiky. Vedoucí baru Schemengees Bar and Grille – Joseph – se na agresora vrhl s nožem v ruce, aby jeho krvavé běsnění ukončil. Ještě předtím se o totéž pokoušeli Michael s Jasonem v bowlingové hale Just-In-Time Recreation, kde zabíjel jako první. Učinili hned poté, co se ujistili, že jsou jejich rodiny v bezpečí. Všichni za své pokusy zaplatili cenu nejvyšší.

Jak informovala státní policie v Maine, v bowlingové hale zemřelo sedm lidi – šest mužů, jedna žena. V nedaleké restauraci a baru, kam se střelec posléze přesunul, zahynulo osm lidí – všichni muži. Při převozu do nemocnic v okolí zemřeli další tři lidé. Mimo oběti bylo zraněno třináct osob, píše agentura AP.

Celkem osmnáct životů vyhaslo poté, co útočník vtrhl do dvou komplexů: bowlingové haly a restaurace s barem. Úřady jména obětí nezveřejnily, některá jména spolu s jejich příběhy však prozradili sami pozůstalí.

Joseph Walker

Joseph Walker byl vedoucím Schemengees Bar and Grille. Jeho otec, radní města Auburn Leroy Walker, ve čtvrtek televizi NBC News sdělil, že byl jeho syn dvakrát střelen do břicha, když se na agresora vrhl s řeznickým nožem v ruce, aby zastavil jeho běsnění. „Zemřel jako hrdina,“ prohlásil zdrcený muž.

ČTĚTE TAKÉ: Po masakru v Maine zeje město prázdnotou. FBI obklíčila podezřelý dům, zabijáka ale nedopadla

Než ho policie o tragickém osudu syna informovala, měl pocit, jako by mu někdo „drtil krk a střeva“. „Nevím, jaká mě čeká noc, než se dozvím pravdu, že je můj syn mrtvý – a já vím, že je mrtvý. Vím to stejně dobře, jako vím, že stojím a mluvím. Není v žádné nemocnici, neběhá po ulici, jinak by zavolal,“ sdělil ve středu po krvavém útoku ve městě.

Michael Deslauriers II

Michael Deslauriers II si s rodinou a přáteli užíval příjemný večer na bowlingu. Najednou však do budovy vtrhl střelec. Jeho otec Michael televizi CBS News sdělil, že jeho syn je jednou z obětí masakru.

Líčil, jak se jeho syn s kamarádem Jasonem Walkerem ujistili, že jsou jejich manželky a děti v bezpečí – následně se rozhodli na muže vrhnout a zastavit jej. Oba zemřeli.

Bob Violette

Violette byl 76letý senior, který se v bowlingovém centru ujal práce dobrovolného trenéra mládežnické ligy. Trénink měla skupina ve středu večer v době střeleckého útoku. „Za ta léta naučil hrát kuželky spoustu lidí, a to zadarmo. Soustředil se jen na to, aby udržel tento sport při životě,“ líčil pro agenturu AP Patrik Paulin, jehož dospívající syn je členem ligy tři roky.

Smrt oddaného trenéra potvrdila televizi WBZ-TV Violettova dcera. Paulin ho popsal jako starostlivého a otevřeného muže. „Někdy mají děti těžké období, jsou znechucené. On jim dokázal vždy zvednout náladu a přimět je, aby se od svého problému posunuly,“ vzpomínal. Před dvěma týdny dostal od Violetta nabídku, aby s ním v centru trénoval.

Svou odpověď si musel promyslet, a tak se jeho rozhodnutí oddaný senior nikdy nedozvěděl. Když se jej ve čtvrtek novináři ptali, zda by nyní o Violettově nabídce uvažoval, odpověděl: „Někdo se tam musí vrátit.“ Violette zemřel jen pár dní před svými 77. narozeninami.

Tricia Asselinová

V bowlingovém centru se v době masakru nacházela i Bobbi Nicholsová, která přišla navštívit svou sestru Triciu Asselinovou. Z místa činu se Nicholsové podařilo utéct, její sestra takové štěstí neměla.

„Někdo řekl, že zůstala vevnitř a zavolala 911. Pak mi řekli, že zemřela. Když zavolala 911, aby všechny zachránila, tak kvůli tomu přišla o život. Moje sestra je hrdinka,“ líčila v rozhovoru pro CNN.

Bill a Aaron Youngovi

Otec a syn, kterému bylo pouhých 14 let, byli zabiti v bowlingové hale. V budově se nacházeli se svou ligou, sdělil webu Sky News bratr zavražděného muže.

Obětí se jmény přibývá

Mezi další oběti se řadí také Arthur Strout, pětinásobný otec, kterého střelec zavraždil v restauraci, píše web CBS News. Obětí střelby se stal i Peyton Brewer-Ross. O jeho tragické smrti informovala firma, pro kterou pracoval na sociální síti X. Zemřel při turnaji v cornholu pro neslyšící.

Stejný konec měl i Bryan MacFarlane, čtyřicetiletý muž, který byl vášnivým motorkářem a miloval svého psa. Do Maine se nedávno znovu přistěhoval, sdělila jeho sestra Keri Brooksová pro CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Holýma rukama bojoval proti teroristům z Hamásu. Hrdina s rakovinou přežil i výbuch granátu

O smrti manžela a otce čtyř dětí – Joshua Seala – informovala jeho manželka Elizabeth na sociálních sítích. „S těžkým srdcem se s vámi všemi dělím o to, že Joshua zemřel... ne, byl zavražděn, při střelbě 25. října v Lewistonu. Stále je to neskutečný pocit,“ napsala zdrcená žena. Seala popsala jako nejlepšího otce na světě, úžasného manžela a svou spřízněnou duši.

Tagy: