Kauzy expolitika z Lovosic gradují. Policie žádala vazbu, stíhán však bude na svobodě

Okresní soud v Ústí nad Labem bývalého místostarostu Lovosic Miroslava Závadu (dříve ODS) do vazby neposlal. Policie ho obvinila z podvodu, hrozí mu za to osm let vězení. Podle informací CNN Prima NEWS obvinění souvisí s veřejnými zakázkami v příspěvkové organizaci Ústeckého kraje Krajské majetkové, ve které Závada do čtvrtka působil jako zástupce ředitelky. Kriminalisté spolu s ním obvinili i exmístostarostku Lovosic Vladimíru N., které měl Závada mimo jiné zakázky dohazovat. Oba obvinění figurují také v případu mileneckého trojúhelníku, který skončil pokusem o vraždu.

Obě osoby obviněné z podvodu zadržela policie v úterý, ženu však následně propustila. Pro Závadu žádala policie vzetí do vazby, kterou ale Okresní soud v Ústí nad Labem na expolitika neuvalil. „My jsme samozřejmě rádi za klienta, že nebude vzat do vazby. Trestní věc bude dál pokračovat,” reagoval obhájce Štěpán Jakl. Bývalý místostarosta Lovosic tedy bude stíhán na svobodě.

ČTĚTE TAKÉ: Strašidelný nález v lese. Povalující se kosti patřily člověku, potvrdila německá policie

Vazební zasedání i s přestávkou trvalo přes tři hodiny. Na otázky reportéra CNN Prima NEWS Závada nechtěl reagovat. „Nebudu se s vámi vůbec bavit, nezlobte se,“ reagoval Závada při opouštění jednací síně.

„Návrh na vzetí do vazby byl podán ze dvou důvodů, a to, aby nedošlo k dalšímu ovlivňování svědků a aby se neopakovala trestná činnost, která byla panu obviněnému kladena za vinu. V průběhu vazebního zasedání došlo k poměrně zásadní změně v důkazní situaci, která zde byla předtím, a soud potom už neshledal ani jeden z těch důvodů za splněný pro to, aby byl pan obviněný vzat do vazby,“ uvedl mluvčí ústeckého soudu Ondřej Šafránek.

Podrobnosti k případu údajných podvodů policisté nesdělili. Závada byl ale do čtvrtka zaměstnancem příspěvkové organizace Ústeckého kraje Krajská majetková. Hejtman Jan Schiller (ANO) ve středu novinářům řekl, že radní dostali informaci, že v organizaci zasahovala policie. Kraj zadal již dříve interní audit společnosti a čeká na jeho výsledky. Ředitelka Krajské majetkové Miluše Srbková následně CNN Prima NEWS potvrdila, že Závada již ve společnosti nepracuje. „Byla uzavřena oboustranná dohoda,“ konstatovala.

„Dvěma osobám bylo nyní sděleno obvinění pro trestný čin podvod. V případě soudem uznané viny jim hrozí až osm let vězení,“ potvrdil mluvčí krajské policie Kamil Marek.

Závada i Vladimíra N. figurují také v případu mileneckého trojúhelníku, který skončil pokusem o vraždu. Z toho je obžalovaný právě někdejší místostarosta, který se vloni v lednu v hotelu na Litoměřicku oddával s Vladimírou N. sexu. Přistihl je ale její manžel, kterého následně po potyčce Závada podle obžaloby střelil legálně drženou zbraní do břicha. Žena pak u hlavního líčení, které bude pokračovat v březnu, vypovídala jako hlavní svědkyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kopou do chodců za body. Dětské gangy děsí Slovensko, z krve na ulici si udělaly soutěž

Tagy: