Policie stíhá exnáměstka moravskoslezského hejtmana. Razie se týká veřejných zakázek

Jakub Unucka z ODS

Policie obvinila náměstka hejtmana Jakuba Unucku

Bývalý náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka pozastavil své členství v ODS. Informoval o tom mluvčí strany Jakub Skyva. Někdejšího náměstka v úterý policie obvinila v souvislosti s pondělním policejním zásahem na úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě spolu s dalšími čtyřmi lidmi a jednou firmou. Případ se týká veřejných zakázek malého rozsahu, které zadávalo Moravskoslezské energetické centrum (MEC). Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) zveřejnil, že kauza zahrnuje i zakázky krajské správy silnic.

„Podle našich informací byl bývalý náměstek Jakub Unucka zadržen a vůči jeho osobě je vedeno trestní stíhání. Jakub Unucka v ODS pozastavil své členství na vlastní žádost, nicméně pokud by se tak nestalo, celou věc by vyřešily stranické orgány. V současné době není aktivní ani v žádné politické funkci,“ uvedl Skyva.

DÁLE ČTĚTE: Razie na Krajském úřadě v Ostravě: Zasahují policisté z centrály proti organizovanému zločinu

MEC je příspěvková organizace, která poskytuje Moravskoslezskému kraji odborné poradenství v energetice a rozvoji chytrého regionu. Vyšetřovatelé tvrdí, že u zakázek MEC docházelo k upřednostňování předem vybraných uchazečů, kteří za to předávali úplatky. Bývalému náměstkovi hrozí až 10 let vězení, ostatním obviněným až osm let.

V druhé polovině srpna Unucka podal rezignaci na funkci prvního náměstka moravskoslezského hejtmana. Odstoupil tehdy také z kandidátky Spolu MSK složené z KDU-ČSL, ODS a TOP 09 do krajských voleb, na níž byl na 11. místě. Důvodem byla snaha Unucky a jeho manželky získat krajskou dotaci, pro jejíž schválení ale Unucka nehlasoval a předem nahlásil střet zájmů. V žádosti tehdy napsal, že dotaci bude čerpat, jen když skončí v politice. Poté, co se o případ začala zajímat média, Unucka oznámil, že obě dotační žádosti zrušil.

Unucka byl od roku 2016 náměstkem tří moravskoslezských hejtmanů zvolených za ANO. Byl náměstkem pro chytrý region a dopravu, v současné době měl na starosti průmysl, energetiku a chytrý region. Od roku 2010 do roku 2017 byl místostarostou Klimkovic na Ostravsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úspěch pražské policie: Zatkla Čecha, který po celém světě šířil dětské porno. Šla po něm i FBI

Tagy:
policie Ostrava Moravskoslezský kraj ODS Evropská unie energetika veřejná zakázka trestná činnost okres Ostrava-město Deník N Jakub Unucka trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva