Na svobodě vydržel jen 45 dní. Recidivista z Královéhradecka si stihl nakrást statisíce

Recidivista vydržel na svobodě sotva měsíc a půl, za krátkou dobu si nakradl stovky tisíc.

Nenapravitelný recidivista

Jen několik měsíců si užil svobodu recidivista, kterého hradečtí policisté dopadli krátce po jeho poslední krádeži. Spolu s devíti dalšími skutky ji stihl spáchat během 45 dní. V rejstříku trestů má přitom už devět záznamů. Teď čeká ve vazbě na rozhodnutí soudu o trestu. Hrozí mu až pětiletý pobyt za mřížemi.

Osmadvacetiletý muž se evidentně nehodlá živit poctivě a rád si bere z cizího. „Muž měl během měsíce a půl spáchat deset skutků, z toho se jednalo o jedno napadení, kdy napadl o 10 let staršího muže, který musel vyhledat lékařské ošetření. Další skutky se týkaly krádeží,“ uvedla pro CNN Prima NEWS policejní mluvčí Iva Kormošová s tím, že způsobil škodu celkem za 370 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Pentagram a tělo zaházené v listí. Mladý vrah 13letého školáka chce znovuotevření případu

Největší zlodějský „úspěch“ se mu podařil v Hradci Králové na konci srpna. Během festivalu ze zázemí pořadatele odcizil tři batohy s potřebami pro horolezectví a elektronikou za téměř 290 tisíc korun.

Dále měl z jednoho oploceného pozemku ukrást elektrokolo s cyklistickou helmou, rukavicemi a brašničkou, ve které byly platební karty, osobní doklady a peníze. Další bicykl vzal ze stojanu.

„Navštívil také pět různých hradeckých prodejen, odkud odcizil troje brýle, dvoje pánské boty a jedny tepláky. Policisté muže zadrželi v pondělí odpoledne po oznámení, že se vrátil do prodejny, kde dopoledne odcizil pár bot,“ řekla dále policejní mluvčí.

Policisté z evidencí zjistili, že obviněný muž má v trestním rejstříku už devět záznamů – převážně odsouzení za krádeže – a naposledy opustil brány věznice po odpykání čtrnáctiměsíčního trestu letos v únoru. Navíc předminulý týden figuroval jako svědek vyhrožování zbraní mezi dvěma muži v jednom z obchodních domů v centru Hradce Králové, kdy se aktéři dohadovali o možné krádeži kola. Teď je sám obviněný.

„Osmadvacetiletého muže kriminalisté obvinili z trestných činů krádeže, porušování domovní svobody, výtržnictví a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Muži hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela Iva Kormošová.

Vyšetřovatel následně navrhl vzít ho do vazby. Kvůli obavám, že by obviněný muž mohl ve své trestné činnosti pokračovat, soud návrh na jeho vzetí do vazby akceptoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama v Koryčanech, učitel měl napadnout žáka. Rodina mluví o rasismu, ředitelka to odmítá

Tagy: