Záběry z pohledu útočníka s mačetou. Muž ve Frýdlantu po zásahu policistů zkolaboval a zemřel

Agresor s mačetou na Frýdecku ztratil vědomí během zásahu policie, později zemřel

Agresor zaútočil mačetou. Po zásahu policistů zemřel

Proti agresivnímu šestačtyřicetiletému muži s mačetou zasahovali ve středu policisté na Frýdecko-Místecku. Použili proti němu elektrický paralyzér i chvaty, ale během zákroku muž, který mačetou zaútočil i na policistu, zkolaboval. Při převozu do nemocnice zemřel. Médiím to řekli mluvčí moravskoslezských záchranářů a policistů Lukáš Humpl a Pavla Jiroušková. Příčinu úmrtí objasní soudní pitva.

Případ převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Můžeme potvrdit, že jsme si případ převzali. Více jej momentálně nemůžeme komentovat,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drama v hradecké nemocnici. Zloděj na videu poranil pracovníka nožem, policie prosí o pomoc

Incident se odehrál ve středu ve Frýdlantu nad Ostravicí po 16:00. „Zasahovali jsme proti agresivnímu nebezpečnému pachateli ozbrojenému mačetou a došlo k útoku mačetou na policistu. Na místě byly hlídky obvodního oddělení Frýdlant nad Ostravicí a oddělení hlídkové služby Frýdek-Místek. Celkem to byli čtyři policisté,“ řekla Jiroušková.

Policisté podle ní použili opakované výzvy, slzný plyn, hmaty, chvaty, hrozbu namířenou střelnou zbraní a jednou také elektrický paralyzér. „Střelnou zbraň policisté nepoužili,“ doplnila Jiroušková.

Během zákroku se ale u muže objevily zdravotní problémy a upadl do bezvědomí. „V době našeho příjezdu pacientovi poskytovali první pomoc policisté. Podle našich informaci zástava srdce nastala během policejního zákroku. Během transportu muže do nemocnice lékař konstatoval smrt,“ řekl Humpl. A doplnil, že příčinu úmrtí objasní nařízená soudní pitva. Podle Jirouškové více informací policie v tuto chvíli poskytovat nemůže.

Zásahy policie, které skončily u soudu

V minulosti některé zásahy policie skončily i před soudem. Například v dubnu 2015 zemřel při policejním zákroku v Praze agresivní muž převážený do cely, který v parku obtěžoval ženu s kočárkem. Velitel eskorty Jan Tichý i jeden ze zasahujících policistů Lukáš Oubrecht stanuli v souvislosti s úmrtím před soudem, v červnu 2017 byli ale pravomocně zproštěni obžaloby.

V Teplicích zemřel v červnu 2021 šestačtyřicetiletý Stanislav Tomáš v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky. Podle policie byl Rom vůči policistům agresivní a napadl je. Jako příčinu úmrtí pitva potvrdila předávkování drogami, podle výsledků neexistovala souvislost mezi zákrokem policistů a úmrtím. Případ nicméně vyvolal velký mediální ohlas, prověřovala jej například zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková a nyní míří k Evropskému soudu pro lidská práva, kam letos podali žalobu na Českou republiku právníci Evropského centra pro práva Romů (ERRC) a Fóra pro lidská práva (FORUM).

Tagy:
smrt Policie ČR krimi zásah policie Stanislav Tomáš Frýdlant nad Ostravicí Generální inspekce bezpečnostních sborů Jan Tichý Lukáš Oubrecht