Policie zasahuje ve správě jaderných úložišť. Kvůli veřejným zakázkám obvinila pět lidí

Policisté pátrají po mladé dívce z Prahy. (Ilustrační foto)

Razie ve Správě uložišť

Policisté v pondělí obvinili pět lidí a jednu firmu v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Jde o trestný čin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze to uvedl státní zástupce Jakub Bílý. Podle serveru Seznam Zprávy detektivové od rána zasahují v budově správy úložišť v centru Prahy.

Stíhání pěti lidí a jedné firmy v pondělí zahájila Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), oznámil Bílý. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej uvedl, že jeho útvar provádí úkony trestního řízení a podávání informací si vyhradilo pražské vrchní státní zastupitelství.

Podle serveru Hlídač státu uzavřela SÚRAO v posledních letech 626 smluv v celkové hodnotě sedm miliard korun. Seznam Zprávy píšou, že policisté se zajímají o roli ředitele SÚRAO Jana Prachaře v některých tendrech.

SÚRAO se stará o bezpečné ukládání radioaktivních odpadů, provozuje jejich úložiště a podílí se na přípravě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Správu úložišť v roce 1997 zřídilo ministerstvo průmyslu a obchodu, od roku 2001 je organizační složkou státu.

Tagy:
Policie ČR obvinění zásah Praha veřejná zakázka Národní centrála proti organizovanému zločinu Seznam Zprávy Státní zastupitelství ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Správa úložišť radioaktivních odpadů Jakub Bílý