Ficova dvojí výhra. Jeho nevydání spustilo rozkol ve vládní koalici, kabinetu hrozí pád

Bývalý předseda slovenské vlády a nynější opoziční lídr Robert Fico může od středečního večera oslavovat politické vítězství. Přestože má vládní koalice ústavní většinu, nedokázala sehnat dostatek hlasů, aby byl expremiér a dlouholetý šéf strany Směr-SD vydán k vazebnímu stíhání. A Fico může mít i další důvod k radosti. Jeho nevydání totiž vedlo k dalšímu rozkolu v koalici. Dokonce se otevřeně hovoří o jejím možném konci.

Na papíře by nebylo pochyb, že Fico bude vydán. Vládní strany totiž držely velmi silnou přesilu 90 ze 150 poslaneckých. Navíc se mohly spolehnout i na podporu několika málo nezařazených poslanců. Představitelé vládní koalice se v drtivé většině staví proti Ficovi a svou rétoriku postavili právě na odporu proti dlouholetému premiérovi, který stál v čele slovenské vlády deset let.

Síla vládní koalice tvořená čtyřmi stranami se však neukázala. Pro vydání Fica muselo hlasovat minimálně 76 zákonodárců, vládním poslancům ale dva hlasy chyběly. Hlavní viníci? Hnutí Jsme rodina se kompletně zdrželo hlasování, což znamenalo ztrátu 17 hlasů, a k tomu se ke svým kolegům nepřidala dvojice poslankyň vládního hnutí OLaNO Katarína Hatráková a Romana Tabák. Koalici nepomohlo ani několik hlasů nezařazených poslanců.

Zatímco Fico a jeho kolegové mohli po hlasování začít slavit, představitelé vládní koalice zažívali velmi nepříjemné chvilky. Předseda OLaNO, expremiér a nyní ministr financí Igor Matovič nechal Hatrákovou a Tabák ze svého poslaneckého klubu takřka okamžitě vyloučit. Navíc musel strpět bleskovou vlnu kritiky.

„Toto je největší prohra politické kariéry lídra OLaNO. A porazil ho nejen jeho oblíbený koaliční partner, ale i vlastní poslankyně. Už nikdy nebudou moci hovořit o boji proti korupci,“ reagoval po hlasování ministr hospodářství Richard Sulík s odkazem na Jsme rodina a dvojici poslankyň OLaNO. Jeho strana SaS, které sám předsedá, hlasovala naopak kompletně pro Ficovo vydání.

Vteřiny po koaliční porážce se navíc začalo mluvit o pádu samotné vlády.

Cigániková: Styď se, Igore

Postoj koaličního hnutí Jsme rodina nehlasovat za Ficovo vydání pobouřilo zmiňovanou SaS. „Osobně si myslím, že by byl čas, abychom se rozloučili,“ uvedla ve středu večer šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Matovič uspořádal po hlasování tiskovou konferenci, kterou mu narušila poslankyně právě za SaS Jana Bittó Cigániková. Novinářům a přítomným se tak naskytl emotivní a zároveň bizarní pohled. „Igore, přijde ti toto normální? Styď se za to, jak se chováš,“ pořvávala koaliční poslankyně na lídra spojenecké strany. I ona si navíc přisadila kritiku vůči zdrženlivému hnutí. „Jsme rodina je přítěží a v koalici by neměla být, když se takto chová,“ uvedla později Bittó Cigániková.

Na hádku na tiskové konferenci se podívejte zde:

🔴 OĽANO k aktuálnej politickej situácii

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Wednesday, May 4, 2022

Matovič si zároveň uvědomuje, že koalice zažívá další krizovou situaci. Ve výsledku je totiž jedno, zda by ji opustila SaS nebo Jsme rodina. Tak jako tak by koalice přišla o většinu. „Jednoduše to nevychází. Je jedno, kdo z nich by odešel, vládnout by se už nedalo,“ zmínil Matovič s ohledem na fakt, že ztráta jednoho či druhého by znamenala i ztátu parlamentní většiny.

Další důvod k odchodu

Samotné hnutí Jsme rodina postoj svých poslanců vysvětluje tím, že předseda partaje Boris Kollár je v celé Ficově kauze vnímán jako poškozený. „Nemáme žádné iluze o tom, jak tento stát fungoval posledních dvanáct let (období vlády Ficova Směru-SD –⁠ poznámka redakce), ale nechceme se zapojit do nějakých her nebo do různých konspirací,“ prohlásil po hlasování šéf poslaneckého klubu hnutí Peter Pčolinský.

I on má za to, že pokud by Jsme rodina či SaS opustilo koalici, znamenalo by to pád vlády a v tom případě i nové volby. Menšinový kabinet podle jeho mínění nemá smysl.

Konec vlády ovšem nemusí stát jen na Ficově nevydání. SaS totiž nesouhlasí s vládním návrhem pro pomoc rodinám a protiinflačními opatřeními. Odpor je zjevně tak silný, že SaS hrozí odchodem i kvůli tomu. „Máme avízo od SaS, že v příštím týdnu ve středu na vládě v případě, když předložíme pomoc rodinám tak, jak jsme ji jako tři koaliční strany navrhli, tak odchází z koalice,“ řekl po hlasování o Ficově vydání Matovič.

Slovenskou koalici tvoří mandátově nejsilnější hnutí OLaNO, v jehož čele stojí Igor Matovič a které má i premiéra v osobě Eduarda Hegera, dále zmiňované SaS a Jsme rodina. Ty jsou doplněny i o poslance strany Za lidi, kteří před časem přišli o svůj poslanecký klub kvůli nízkému počtu zákonodárců.

Ficovy problémy nejsou u konce

Samotný Fico aktuálně vyhrál jednu bitvu, ale pomyslnou válku zdaleka neovládl. Stále totiž může být trestně stíhán na svobodě. Prokuratura u poslanců ovšem žádala jeho vydání kvůli obavám, že by expremiér jinak mohl ovlivňovat svědky.

Kriminalisté Fica před několika dny obvinili společně s několika jeho blízkými spolupracovníky z řady přečinů – z vytvoření zločinecké skupiny, z využití policejních složek či finanční správy proti svým oponentům, z korupčního jednání nebo z ohrožení daňového tajemství.

Jedním z obviněných je Ficův dlouholetý blízký kolega z vlády i Směru – exministr vnitra Robert Kaliňák. Pro toho si už došli příslušníci Národní kriminální agentury (NAKA), zatkli ho a nyní je ve vyšetřovací vazbě. Fotografie s Kaliňákem, kterak se usmívá a mává, zatímco ho policisté v želízkách odvádí, již obletěla Slovensko.

Mezi další obviněné patří i nitranský oligarcha Norbert Bödör a bývalý policejní prezident Tibor Gašpar, který ve funkci skončil krátce po zavraždění novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Obvinění si vyslechl také právník Marek Para. Ten je znám obhajobou osob z kauzy Očistec.

Tagy:
politika Igor Matovič Richard Sulík koalice trestní stíhání Robert Fico Za lidi vláda vydání Boris Kollár SaS SMER - sociálna demokracia Jsme rodina Robert Kaliňák Národná kriminálna agentúra Vláda Slovenské republiky