Čtrnáctiletý žák chtěl vystřílet školu. Vondrášek popsal vyšetřované případy napodobovatelů

Policejní prezident Martin Vondrášek

Policie řešila několik případů výhrůžek a inspirací čtvrtečním střelcem

Policie prošetřuje několik konkrétních případů lidí, kteří po tragické střelbě v Praze deklarovali svůj zájem chování vraha napodobovat. Mezi nimi je i teprve čtrnáctiletý žák, jenž napsal, že „vystřílí školu“. Další z vyšetřovaných osob se nechala slyšet, že ji student vraždící na Univerzitě Karlově „předběhl“. Na tiskovém brífinku to sdělil policejní prezident Martin Vondrášek.

Po čtvrtečním útoku prověřovala policie zatím celkem osm souvisejících událostí, a to v Praze, Středočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Olomouckém i Moravskoslezském kraji. Sedm z nich se týkalo oslavování střelce nebo informací o možném pokračování násilností. Osmý byl pak výhrůžkou příbuzným střelce. „Z těchto osmi případů se nám podařilo ve čtyřech případech zajistit nebo zadržet podezřelé,“ shrnul policejní šéf.

ČTĚTE TAKÉ: Po střelbě na fakultě zemřela studentka Lucie. Působila i jako korektorka Lidových novin

Vedle muže z Prahy, s nímž policie zahájila trestní řízení za šíření poplašné zprávy, zajistili policisté i zmíněného školáka, jehož čin by šel podle nich kvalifikovat jako násilí proti skupině obyvatel. Chlapec ovšem vzhledem k věku není trestně odpovědný a k věci uvedl, že to byl žert. Vondrášek v této souvislosti poděkoval všímavým pedagogům za informace.

Třetí zadrženou je žena z Královéhradeckého kraje. „Projevila se prohlášením, že ji mrzí, že ji někdo na Univerzitě Karlově předběhl a že myslela, že bude první,“ popsal policejní prezident. Žena podle něj zřejmě trpí psychickou poruchou a nevlastní zbrojní průkaz. U posledního zadrženého – muže z Vysočiny, který hrozil vystřílením celé rodiny střelce – zajistila policie legálně drženou zbraň. Ve zkráceném přípravném řízení jeho věc řeší jako násilí proti skupině osob.

Vondrášek znovu apeloval na novináře i veřejnost, aby pachateli střelby nedělali reklamu a aby nešířili ani drastické záběry jeho činů, ani různé dezinformace. Podle policejního prezidenta to může vést k tomu, že se budou další lidé střelcovým činem inspirovat nebo ho dokonce napodobí.

PODÍVEJTE SE: Policie zveřejnila záběry ze zásahu na FF UK v Praze

Tagy: