Policista obviněný z vraždy Floyda se dostal ven na kauci. Zaplatil milion dolarů

Vrah George Floyda Derek Chauvin

Derek Chauvin, bývalý americký policista, který čelí obvinění z vraždy George Floyda, se dostal z vazby po uhrazení jednoho milionu dolarů (přibližně 23 milionů korun). Soud s ním a jeho třemi bývalými kolegy by měl začít v březnu.

Chauvin částku složil bezhotovostně v podobě dluhopisu. Bývalý policista z Minneapolis se ve středu po složení kauce dostal podmíněně na svobodu. 25. května při zákroku proti Afroameričanovi Georgovi Floydovi klečel zatýkanému přibližně osm minut na krku. Floyd na následky zranění zemřel. V březnu Chauvina čeká soud, kde bude čelit obvinění z vraždy druhého stupně. Hrozí mu 40 let ve vězení.

Po tomto incidentu se v USA rozhořely protesty proti policejní brutalitě a rasismu. Několik demonstrací se zcela vymklo kontrole, skupiny výtržníků začaly zapalovat auta, rabovat obchody a střílet po policistech. Demonstrace si vyžádaly již stovky zraněných a desítky mrtvých.

Očekává se, že protesty proti rasové diskriminaci budou bezpochyby jedním z hlavních témat při amerických prezidentských volbách, které by měly proběhnout už 3. listopadu tohoto roku.

Tagy: