Policie obvinila skialpinistu z útoku na strážce parku. Scestný závěr, brání se muž

Útok na strážce Národního parku Šumava. Ten má mít podle policie na svědomí skialpinista Jiří B.

Pokračování skialpinisty

Určitě si vzpomenete na útok na strážce Národního parku Šumava. Ten má mít podle policie na svědomí devětatřicetiletý skialpinista ze Železnorudska. Policisté ho obvinili z násilí proti úřední osobě a hrozí mu vězení. Brání se, že ochránci přírody ho napadli jako první. A také prý ví o dalších podobných případech.

Jiří B. byl podle vlastních slov na procházce s kamarádem, pohybovali se mimo vyznačené trasy. Přitom narazili na dva strážce parku a mezi muži vznikla potyčka. Stíhání policií vnímá skialpinista jako nespravedlnost, protože jde prý o tvrzení proti tvrzení.

„Myslím, že to je scestný závěr řízení. Právní zástupce mi ovšem vytáhl judikatury nejvyššího soudu, rok a půl staré, kde se píše, že v demokratickém státě, když vypovídají dva státní úředníci proti dvěma občanům, má to vyšší váhu,“ vysvětlil Jiří B.

Více negativních zkušeností

„Policisté z oddělení obecné kriminality si ve věci vyžádali znalecké posudky z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Podle policie měl skialpinista strážce parku lyžařským botami kopat do hlavy, on to ale odmítá. Prý oni napadli jako první jeho a dokonce mu způsobili několik zranění. „Měl jsem šlinc pod okem, pohmožděnou krční páteř, dostal jsem pak od doktora předepsaný límec. V mezičase se mi ozvalo několik lidí, kteří sami měli velmi negativní zkušenost s chováním strážců. Ať to bylo tahání za bundu nebo fyzické napadení,“ řekl Jiří B.

Protože má Jiří B. čistý trestní rejstřík, mohl by podle osloveného advokáta redakcí CNN Prima NEWS vyváznout s podmínkou. Připouští ale, ze se jedná o závažnou situaci. „Stráž je tady orgánem státu, na to je vybavena nějakou pravomocí. Pokud se chovají nevhodně, určitě to lze řešit se zaměstnavatelem, kterým je ministerstvo životního prostředí, respektive správa parku. Není vhodné to řešit na místě,“ uvedl advokát Miloslav Jančík.

V případě, že kriminalisté Jiřímu B. vinu prokážou, mohl by skončit až na 6 let za mřížemi.

Tagy: