Výbuch v Litovli mohla způsobit výroba drog, připouští policie. Nešlo by o první případ

Výbuchy feťáckých doupat

I přesto, že obyvatelé vybuchlého domu v Litovli odmítají, že by uvnitř byla varna drog, policisté se zabývají i touto vyšetřovací verzí. Scénář podobných případů je většinou stejný – výbuch, který se ozve zpravidla uprostřed noci, pak do bytu vstoupí policisté a odhalí varnu pervitinu. Práce s chemikáliemi je kromě toho, že je nelegální, velmi nebezpečná. A to i s ohledem na to, že drogy často připravují právě jejich uživatelé.

Policisté oficiálně potvrdili, že víkendový výbuch v bytovém domě v Litovli nevyšetřují jako výbuch plynu, ale neznámé látky. Už v neděli ráno místo neštěstí prohledali psi vycvičení na vyhledávání výbušnin a drog. Sousedé totiž spekulují o tom, že v domě mohla vybuchnout varna pervitinu. Při explozi byl vážně zraněn sedmatřicetiletý muž. Škodu zatím vyšetřovatel nevyčíslil. Spoluobyvatelka bytu, která byla v době výbuchu na schodech a vyvázla bez zranění, ale cokoliv jiného než výbuch plynu odmítá.

Nejde o ojedinělý případ

Ostrava-Hrabůvka v únoru letošního roku. Obyvatele domu museli zachraňovat hasiči. „Čtyři osoby zachránili, z toho jednu paní pomocí výškové techniky automobilové plošiny,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Sedmatřicetiletý muž, který byl u varny, utrpěl velmi vážné zranění. Policisté pak obvinili ještě jeho komplice, který ihned putoval do vazby. Někteří lidé se ale kvůli požáru dostali do těžké situace a město na ně vyhlásilo veřejnou sbírku.

K dalšímu případu došlo také v únoru, tentokrát ale v pražském Karlíně. Hasiči poznali, že něco nehraje hned, jak přijeli na místo. „Muž se snažil zabránit vstupu do bytu. Jeho odpor musel být překonán,“ vysvětlil kriminalista.

A jaký měl muž ke svému jednání důvod? Vařil pervitin. Devětatřicetiletý cizinec skončil ve vazbě poté, co ho ošetřili v nemocnici.

Podobnou událost řešili i v loňském červenci v Havířově. „Viděla jsem, že hoří, a sousedku naproti, jak volá hasiče. Slyšela, že něco bouchlo,“ sdělila svědkyně. Sousedé pak tvrdili, že viděli dvojici mužů, kteří z domu utekli. A taky měli dobrý důvod –⁠ i za tenhle požár údajně mohla špatná manipulace s chemikáliemi při výrobě pervitinu.

Tagy: