Politická kampaň zblízka: PirSTAN nabízí muzeum vládních průšvihů. Nechybí ani guláš

Kampaň Pirátů zblízka

V rámci předvolebního seriálu, ve kterém vám CNN Prima NEWS podle abecedního pořadí představuje kampaně politických stran, se štáby vypravily za Piráty a Starosty do Ostravy. Na svých kampaních voliče lákají třeba na autobus, kterým poukazují na chyby vlády nebo na divadelní představení parodující ministry. Přiznávají, že řešit musejí i kritiku.

Já na bráchu, brácha na mě. Tak by se taky mohla jmenovat kampaň Pirátů a Starostů, kteří jdou do volebního klání společně. Na náměstí přednáší mimo jiné o tom, jaké to je bojovat o přízeň voličů v televizi. „(Babiš) vykřikuje, kdy se mu zlíbí, to je o nervy,“ sdělil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Nesmím se mračit, občas dám herecky oči v sloup. Když to trvá dvě hodiny, tak po hodině se vám zákonitě chce na záchod. Debaty fakt nejsou žádná sranda,“ doplnil předseda STAN Vít Rakušan.

Poté už ale nejspíš sranda měla být. Nafoukli skákací hrad a odehráli divadelní představení, ve kterém si vzali na paškál svého hlavního soupeře – hnutí ANO. V Ostravě nechyběl obligátní předvolební guláš, koncert pro mladé nebo autobus s muzeem. „Máme takové muzeum průšvihů této vlády,“ vysvětlil Bartoš.

Vyvracení dezinformací

Původně se přitom koalice PirSTAN dušovala, že kampaní nechce voliče rozdělovat. „Nejsem rozhodnuta na sto procent,“ sdělila jedna z oslovených CNN Prima NEWS. „Doufáme všichni, že je porazíte. V našem kraji je to bída,“ sdělila další Rakušanovi.

Na sociálních sítích i ve veřejném prostoru vyvolává uskupení mnohdy kontroverze a lídři se na kampani kromě pozitivních hlasů setkávají i s kritikou. „Přicházejí nám lidé něco vyčíst a často se ukáže, že je to dezinformace, kterou objeví ve schránce,“ prozradil Bartoš.

Přesvědčovat musejí i ty, kteří za nimi na kampaňové odpoledne nepřijdou. Na sítích jim odpůrci vyčítají třeba pohled na manželství pro všechny, nebo že změnili názor na migraci, a jsou i tací, kteří se jich bojí. „Mně pak volají vystrašení senioři – máme infolinku – že jim někdo sebere bydlení nebo důchody. Tohle bohužel pan premiér do lidí normálně valí,“ dodal Bartoš.

Tagy: