Politická kauza? Nemusíte to opakovat, sepsul Babiše soudce. Rozsudek se očekává brzy

Kauza Čapí hnízdo míří do finále. Expremiér Andrej Babiš ve středu u soudu znovu zdůraznil, že je nevinný a trestní stíhání považuje za účelové a politické. Soudce dokonce Babiše vyzval, aby neopakoval informace, které už v jednací síni zazněly. Líčení je přerušeno a bude pokračovat ve čtvrtek, kdy zazní závěreční řeči. Předpokládá se, že by rozsudek v ostře sledovaném případu mohl padnout koncem tohoto týdne.

Rozsudek v expremiérově kauze může zaznít ještě před prvním kolem prezidentských voleb. Ve  středu se při jednání znovu rozebíral zdravotní stav Andreje Babiše mladšího. „Dokonce jsem mu koupil dům, abychom se o něj mohli starat, aby byl s námi. Je typické, že schizofrenik často nesnáší a často i zavraždí své rodiče,“ pronesl na adresu svého syna Babiš.

Naplánované výslechy znalců z oboru ekonomie  zásadní průlom nepřinesly. „Mám k tomu určité výhrady, ale je to složitá věc a je to otázka právního posouzení, které ze znaleckých posudků vyplynulo,“ sdělil státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Babiš ve středu ve své výpovědi před soudem zopakoval, že podle něj jde o politickou kauzu. „Nechápu, proč tu stojím. Jsem přesvědčen, že je to politicky motivované trestní stíhání,“ pronesl bývalý premiér. Soudce Jan Šott mu rychle připomněl, že něco podobného už u soudu říkal. „Ale mně to přijde důležité,“ hájil se Babiš.

Šéf ANO sice před soudem vypovídal, ale na otázky senátu a státního zástupce reagovat nechtěl, a to na doporučení svých obhájců. Komentovat Babiš nechtěl ani průběh středečního jednání. „Uvidíme se zítra, mějte se hezky,“ sdělil.

Jednání v kauze Čapí hnízdo pokračuje u Městského soudu v Praze ve čtvrtek, kdy by měly zaznít závěrečné řeči. A pak by mohl padnout i rozsudek.

Tagy:
politika Andrej Babiš soud Městský soud v Praze ANO 2011 Čapí hnízdo Andrej Babiš ml. Jan Šott rozsudek