Poloprázdné hotely s napětím vyhlížejí silvestr. Lidé dávají přednost odlehlým chalupám

Hotely hlásí během Vánoc a Silvestra malou obsazenost. Lidé dávají přednost chalupám

Čeští hoteliéři marně vyhlížejí turisty. Zahraničních je málo a ty naše brzdí vládní nařízení. Zdá se, že lidé letos na silvestra dají přednost malým chatám a chalupám, kam míří jak rodiny, tak party kamarádů. Některé hotely tak zřejmě zůstanou poloprázdné.

Provozovatelé chalup se chystají na plodnou sezónu. Na svátky i silvestra mají rezervace dopředu obsazené, mnozí hosté nicméně přijíždějí již nyní i na víkendový odpočinek.

Majitel jedné z chalup v zasněženém Kadově na Žďársku proto dopředu vytopil a uklidil. I když poslední dobou hosté váhají, svátky i silvestr jsou dopředu obsazené. „Samozřejmě na Vánoce je celý týden plný, od silvestra až do druhého ledna také,“ říká Pavel Dostál.

Vypadá to, jako by lidé před covidem utíkali z měst do odlehlých oblastí, hotely už takovou obsazenost totiž zdaleka nemají a stejně jsou na tom horská ubytovací střediska. Mnohá z nich hlásí desítky volných lůžek. „Bývalo vždycky téměř plno. V současné době jsou některá zařízení zcela prázdná a některá mají něco okolo poloviny nerezervovaných pokojů,“ popisuje neutěšenou situaci prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

To potvrzují i provozovatelé ubytování. „Jak začala stoupat nákaza, lidi to začali rušit a chtěli vrátit i zálohu,“ říká majitelka Bokovy chaty na Šumavě Dana Serinková. „S výhledem na Vánoce a na silvestra máme asi 60% obsazenost. Nicméně očekáváme další rušení rezervací,“ přidává se ředitel Orea Hotelu Pyramida Matěj Vyskočil.

V pátek Asociace hotelů a restaurací jednala o kompenzačních programech. Hoteliéři chtějí také přesně vědět, jak bude vypadat silvestr po ukončení nouzového stavu. Stojí si především za tím, že ubytování v českých hotelech je bezpečné.

Tagy:
Šumava hotel Vánoce Silvestr chalupa hotely hoteliéři Václav Stárek rezervace obsazení chalupy Pavel Dostál okres Žďár nad Sázavou Asociace hotelů a restaurací České republiky Kadov