Mají se školákům zrušit domácí úkoly? V Polsku to už udělali, pro je i řada českých škol

Mají mít děti povinnost dělat domácí úkoly? (Ilustrační foto)

Polské školy zrušily domácí úkoly

Už od dubna letošního roku nebudou muset polské děti na základní škole dělat domácí úkoly. Minulý týden o tom rozhodla tamní vláda. České ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zatím podobný krok neplánuje. Diskuzi o úpravách systému je ale úřad otevřený.

O víkendech by podle polské ministryně školství Barbary Nowacké měly děti odpočívat a ne vypracovávat domácí úkoly. V plánu má do budoucna odstranit domácí úkoly i na středních školách.

ČTĚTE TAKÉ: Moc Kartága, málo Havla. Školství řeší problémy s dějepisem, učitelé se neshodnou

České ministerstvo školství na situaci pohlíží skeptičtěji. „U nás je nastavení přiměřené domácí přípravy odpovědností ředitelů, kteří mohou nejlépe zohlednit specifické potřeby žáků ve vztahu ke konkrétnímu vzdělávacímu programu školy. Čeští žáci tráví na rozdíl od polských dětí s domácími úkoly mnohem méně času, téměř nejméně z vyspělých zemí,“ řekla mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Tereza Fojtová pro CNN Prima NEWS.

Se zrušením domácích úkolů by souhlasila například pedagožka a matka dvou dětí Jana Blumová. Mnoha žákům by se podle ní ulevilo. „Učím děti v odpoledních kurzech a často od nich slyším stížnosti, že jsou přetížené, že už ode mě další domácí úkol nechtějí. Se synem většinou děláme úkoly až pozdě večer, když přijde z tréninku,“ popsala Blumová. Podle jejího syna Davida Bluma, který chodí do sedmé třídy na základní škole, je často z dělání úkolů večer unavený a naštvaný.

Na některých českých školách už od domácích úkolů upustili. Příkladem je gymnázium a základní škola Františka Křižíka v Plzni. Většina žáků zvládá výuku bez domácí přípravy. Někteří ji ale podle ředitelky školy stále potřebují. „Hlavně u prvňáčků je potřeba, aby procvičovali čtení, u starších zase naučit se slovíčka v cizím jazyce. Obecný zákaz nikdy nic nevyřeší,“ popsala ředitelka Šárka Chvalová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Navýšení rozpočtu pro školství

Tagy: