Polsko: Morawiecki poslance nepřesvědčil, jeho vláda důvěru nedostala. Premiérem bude Tusk

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, pověřil v pondělí večer Donalda Tuska sestavením nové vlády. Pro návrh hlasovalo 248 poslanců, 201 bylo proti, žádný poslanec se nezdržel hlasování, uvedla televize TVN 24 na webu. Pár hodin předtím usilovala o důvěru vláda dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého, hlasovalo však pro ni jen 190 poslanců, zatímco proti bylo 266 hlasů.

Rozhodnutí poslanců poslat do čela kabinetu právě Tuska označily v pondělí agentury AP a Reuters za konec osmiletého vládnutí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) a otevření cesty k nové, proevropsky orientované polské vládě.

ČTĚTE TAKÉ: Tresty za pokračování těžby v dole Turów jdou proti polské ústavě, rozhodl soud

Morawieckého strana Právo a spravedlnost (PiS) sice v říjnových volbách opět získala nejvíce hlasů, přišla však o většinu v parlamentu. Prezident Andrzej Duda, spojenec PiS, přesto pověřil úkolem sestavit novou vládu Morawieckého. Ta ale v pondělí nezískala důvěru, a tak –⁠ v souladu s polskou ústavou –⁠ přešel výběr nového premiéra do rukou Sejmu.

Podle předpokladů Tusk, který byl premiérem už v letech 2007 až 2014, v úterý představí Sejmu program své vlády a požádá o důvěru.

„Chci poděkovat Polkám a Polákům. Děkuji, Polsko, je to opravdu nádherný den. Ne pro mne, ale pro všechny, kteří dlouhá léta věřili, že ještě bude líp a že zaženeme temnotu a zlo. Díky vám se to stalo,“ řekl Tusk. Ironicky poděkoval i zástupcům PiS za to, že svou politikou probudili miliony Poláků, kteří je nakonec odstranili od moci. S nápravou křivd se začne hned, slíbil.

Na závěr pondělního jednání vůdce PiS Jaroslaw Kaczyński přistoupil k řečnickému pultu a mikrofonu a obvinil Tuska, že je „německý agent“. Maršálek Sejmu Szymon Holownia se za takové chování omluvil; Holownia již dříve Kaczyńskému radil, že prohrávat se musí umět.

Tusk nyní podle listu Gazeta Wyborcza jedná s prezidentem Dudou. Aby se mohla nová vláda chopit svých pravomocí, je potřebné, aby její přísahu přijal šéf státu. Prezidentova spolupracovnice Malgorzata Paprocká dříve v rozhlasovém rozhovoru „nevyloučila“, že by nová vláda mohla přísahat ve středu.

Předání moci po volbách, které se konaly v polovině října a ve kterých si Poláci vybrali změnu, po týdny zdržoval právě prezident Duda, který se snažil udržet své politické spojence co nejdéle u moci, upozornila agentura AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Polsko vydalo odsouzeného Tomáše Čermáka. Dezinformátor byl na útěku

Tagy:
Polsko volby Právo a spravedlnost Andrzej Duda parlament Mateusz Morawiecki vláda důvěra Donald Tusk