Popelka, tři obří ořechy a polonahý princ. Poznáte české vánoční pohádky od umělé inteligence?

Současné generátory obrázků poháněné umělou inteligencí umí velké divy. Stačí jim zadat své přání a do několika vteřin vytvoří snímek na míru. Jak si ale AI poradí s českými pohádkami jen na základě strohého popisu? Popelce přihrála umělá inteligence více než tři obří oříšky i s polonahým princem. Čerti, s nimiž nejsou žádné žerty, dostali do rukou palcáty a kladiva. Podívejte se na další výtvory, které si redakce CNN Prima NEWS nechala vygenerovat od AI.

Podobně jako u štědrovečerní večeře, i zde jsme vyzkoušeli dvojici generátorů Midjourney a Bing Image Creator. Základní předpoklad byl, že na rozdíl od jídla bude mít umělá inteligence trošku problém si představit tradiční české vánoční filmy, které příliš nezná. Řadu oblíbených snímků pro sváteční časy si tak domyslela podle svého. A některé výsledky uměly překvapit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří syroví kapři a k tomu hodně piva. Umělá inteligence má o Češích na Vánoce jasno

Začali jsme se Třemi oříšky pro Popelku. Zřejmě nejoblíbenější českou pohádku v podání Libuše Šafránkové a Pavla Trávníčka vylepšila o pár prvků navíc. Nejprve přidala na oříšcích, které jsou samy o sobě velké jako meloun.

Na některých vygenerovaných snímcích se nebála přihrát polonahého prince, jak si nahoře bez buďto prohlíží Popelku, nebo samotné ořechy. Na pozadí nechybí zasněžená pláň a zámek jako vystřižený z Disneylandu. V jednom případě lískové ořechy visely ze stromů společně se šiškami.

Zato Šíleně smutná princezna byla pro umělou inteligenci o poznání jednodušším úkolem, třebaže i ten si vyložila po svém. Princezna opravdu smutná je – ostatně jí po tváři tečou slzy. Zmínku o tom, že jde o českou pohádku, nicméně vzala AI možná až moc doslovně. Princezna tak s lehkým pláčem kouká na Pražský hrad se sklenicí vína v ruce.

O řád divočejší výtvor přišel s pohádkou S čerty nejsou žerty. Někteří pekelníci z Bingu se vyzbrojili palcáty, trojzubci a kladivy. Když došlo na upřesnění, že jde o tradiční vánoční pohádku, už se dali čerti do smíchu – po boku Santy Clause. Ještě se ta umělá inteligence má co učit, ne že ne. Tak či onak s těmito čerty rozhodně žádné žerty asi nebudou.

Císařův pekař a pekařův císař byl co do výsledků jen o trošku mírnější. Na prvních snímcích si dva postarší muži s velkým zájmem a soustředěním prohlíží upečené pečivo. O obrázek dále už císař sedí v obklopení buchet a koláčů. Poslední snímek, který jsme si nechali vygenerovat, byla obrovská pečící pec s neméně velkým monarchou opodál. Má to možná blíže k Transformerům než k tradiční rodinné pohádce.

První výtvory k filmu Princezna se zlatou hvězdou byly poměrně uspokojivé díky jasnému názvu. Třpytivá hvězdice na čele na většině snímků opravdu nechyběla, místy ji akorát doprovodila obří hvězda na hlavě. Jako kdyby sama byla vánočním stromečkem.

Poslední příkazy šly na obrázky z pohádky Anděl Páně. Nešikovný nebeský služebník se dočkal svého čertího parťáka, ani jednoho ovšem podle umělé inteligence nebaví třídění dárků. Anděl o ně zakopává, čert se chytá za hlavu. Dojde i na bramborový salát, třebaže to nebylo součástí zadání.

Na závěr jsme nechali umělou inteligenci odpovědět na dotaz, který trápí lidi po celém světě. Je Smrtonosná past vánočním filmem? Na výsledek se můžete podívat níže. A generátor textu ChatGPT dodává: Pro některé diváky se Smrtonosná past stává součástí jejich vánočního sledování filmů, protože se odehrává během této doby a pro ně symbolizuje atmosféru společných vánočních chvil. Pro jiné však tato akční podstata filmu neodpovídá klasickým atributům vánočních pohádek.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Celebrity přejí k Vánocům. Co vzkazuje české veřejnosti například Štefan Margita, Marie Rottrová nebo Lucie Bílá? Podívejte se na jejich zdravici níže.

Tagy: