Další útok na Moskvu. Drony zasáhly výškovou budovu, Rusko mluví o terorismu a chystá odvetu

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 30. července 2023 08:28
Podle moskevského starosty na ruskou metropoli zaútočily ukrajinské drony

Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že v neděli brzy ráno na ruskou metropoli zaútočily ukrajinské bezpilotní prostředky. Nikdo při něm nezemřel, píše AFP s odkazem na prohlášení Sobjanina. Podle ruského ministerstva obrany se podařilo zneškodnit tři bezpilotní prostředky. Na moskevském letišti Vnukovo byl krátce zastaven provoz. Kyjev útok nekomentoval.

„Ukrajinské bezpilotní prostředky zaútočily dnes v noci (na neděli). Fasády dvou výškových administrativních budov byly lehce poškozeny,“ uvedl na sociální síti Telegram Sobjanin. Podle Sobjanina útok nezpůsobil mrtvé ani zraněné, později však agentura TASS sdělila s odkazem na prohlášení záchranné služby, že byl zraněn jeden hlídač.

Ministerstvo obrany uvedlo, že u Moskvy útočily tři bezpilotní prostředky. Jeden sestřelila protivzdušná obrana a další dva zneškodnily prostředky elektronického boje. Tyto dva drony pak dopadly na komplex budov. Krátce byl také pozastaven podle agentury TASS provoz na letišti Vnukovo, které se nachází u ruské metropole.

ČTĚTE TAKÉ: Na Moskvu zaútočily drony. Jeden zasáhl věžák, úlomky dopadly i u ministerstva obrany

Není to poprvé, co podle ruských úřadů Moskvu zasáhly útoky bezpilotních prostředků. Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev útoky na ruskou metropoli, která se nachází zhruba 500 kilometrů od ukrajinských hranic, oficiálně nekomentuje.

Ohledně útoku na Moskvu z minulého týdne, při němž jeden dron zasáhl výškovou budovu obchodního střediska, však nejmenované zdroje z ukrajinských bezpečnostních kruhů řekly agentuře AFP, že za činem stojí ukrajinská vojenská rozvědka. Rusko v pondělí prohlásilo, že na něj tvrdě odpoví.

Ukrajinský vicepremiér pro inovace a digitální transformaci Mychajlo Fedorov po pondělním útoku sdělil, že další podobné zásahy se budou opakovat. Fedorov má v ukrajinské vládě na starosti mimo jiné kampaň na vyvíjení a výrobu dronů s názvem Army of drones (Armáda dronů).

Tyto útoky přicházejí několik týdnů po zahájení ukrajinské protiofenzivy zaměřené na znovudobytí území obsazených Ruskem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v minulých dnech uvedl, že útoky bezpilotních letounů by nebyly možné bez pomoci, kterou kyjevskému režimu poskytly Spojené státy a jejich spojenci z NATO.

Tagy:
útok Moskva dron Ukrajina Kyjev Sergej Sobjanin vláda Ruské federace