Spása dva dny před popravou: Matku čekala smrt za utýrání dcery. Zachránily ji nové důkazy

Texaský soudce minulý týden doporučil zrušit rozsudek trestu smrti Melissy Luciové, která byla odsouzená za utýrání své dvouleté dcery v roce 2007. Státní zástupci však podle nových zjištění zatajili klíčové důkazy, které mohly zabránit tomu, aby byla žena shledána vinnou, píše americký web CNN. Odsouzené se zastala také podnikatelka Kim Kardashianová.

Melissa Luciová byla v roce 2008 odsouzena k trestu smrti za vraždu své dvouleté dcerky. Státní obžaloba tvrdila, že dítě zemřelo na následky zneužívání ze strany matky. Soudní lékař, který provedl pitvu, tehdy uvedl, že dítě zemřelo na krvácení do mozku způsobené úderem tupým předmětem do hlavy. Luciová ve výpovědi sdělila, že její dcera spadla dne 15. února 2007 ze strmých schodů před jejich bytem, připomíná americká CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Bití řetězem, páskem a hladovění. Slovenskem otřásl děsivý případ týrání malých dětí

Poprava odložena dva dny před vykonáním

Zranění však podle soudního lékaře nemohlo být způsobeno v důsledku pádu. Vnitřní krvácení do mozku způsobilo, že dívenka o dva dny později, tedy 17. února 2007, zemřela. Úřady došly k závěru, že Mariah byla zavražděna. Ještě v den smrti své dcery policie Luciovou zatkla. Podle žalobců byla odpovědná za zranění dcery, přičemž se odvolávali na přiznání matky z noci, kdy byla zatčena. Právníci Luciové však tvrdí, že její usvědčující výpověď byla vynucená během agresivního výslechu.

Dva dny před popravou, která byla naplánována na 27. dubna 2022, jí soud přiznal právo na přezkoumání případu. Odvolací soud může nyní verdikt nad Luciovou zrušit. Není ale jasné, kdy rozhodne.

Prokurátoři zatajili důkazy

Soudce navrhl rozsudek zrušit, protože žalobci tehdy zatajili klíčové důkazy, které tak nebyly předloženy při soudním řízení v roce 2008. Předmětem sporu jsou výpovědi pěti dětí Luciové. Výslechy proběhly několik hodin po smrti dvouleté dcery. Jedno z matčiných dětí řeklo vyšetřovateli z Úřadu na ochranu dětí, že se k dceři ani ostatním potomkům matka nechovala násilnicky.

Další dítě uvedlo, že bylo svědkem sestřina pádu ze schodů a potvrdilo výpověď Luciové, napsal portál The Texas Tribune. Prokurátoři ovšem výslechy dětí během procesu nepředložili obhajobě v plném rozsahu.

To podle advokátů a okresního prokurátora nyní představuje porušení ústavních práv na spravedlivý proces. Obě strany začátkem dubna ve svém prohlášení uvedly, že zadržování důkazů opravňuje k osvobození od trestu smrti.

Odsouzenou matku podpořila Kardashianová

Matce odsouzené k trestu smrti se dostalo od veřejnosti široké podpory. Zastala se jí i hvězda reality show a podnikatelka Kim Kardashianová, které před dvěma lety udělal radost odklad popravy. „Nejlepší zpráva! Melissa Luciová čekala na popravu v cele více než 14 let za smrt své dcery, která zemřela při tragické nehodě. Texaský odvolací trestní soud schválil odklad popravy,“ uvedla Kardashianová v příspěvku na platformě X v roce 2022.

Kardashianová často veřejně podporuje odsouzence k trestu smrti nebo ty, kterým soud udělil příliš vysoké tresty. Nesouhlasila například s trestem smrti pro Ivana Cantu, odsouzeného za usmrcení svého bratrance a jeho snoubenky v roce 2000. Ten byl popraven v Texasu letos koncem února, přestože trval na své nevinně, o níž hovořil i během své poslední řeči směřované k rodině obětí, píše americká CNN.

Zakladatelka společnosti Skims se také zasadila o výrazné zmírnění trestu pro řidiče kamionu, který při dopravní nehodě zabil čtyři lidi. Soud původně poslal Rogela Aguilera-Mederose za mříže na 110 let. Rozsudek ale vzbudil řadu nesouhlasných reakcí a po nátlaku veřejnosti i celebrit, mezi nimiž byla i Kardashianová, byl trest nakonec muži zmírněn na deset let, informuje deník Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dohra natáčení filmu, při kterém Alec Baldwin zastřelil kameramanku. Zbrojířka dostala 1,5 roku

Tagy: