Poprvé v kůži Evropana. Kia poodhaluje novou generaci stěžejního modelu Sportage

Kia Sportage má na světových trzích dlouholetou tradici. Vůbec poprvé se tento model představil v roce 1993, tehdy se však prodával jako pětidveřový crossover nebo třídveřový kabriolet. Až ke konci 20. století dozrál do podoby dnes už známého SUV. Nyní jihokorejská automobilka poodhaluje vzhled již pátého vydání oblíbeného rodinného vozu. Novinka by měla být ve všech směrech nadčasová, což je patrné i z prvních uveřejněných fotografií.

Sportage staví na novém designovém jazyku nazvaném „Spojené protiklady“, který kombinuje robustní siluetu s atletickým postojem a charakteristickými rysy značky Kia. Jde například o výraznou masku chladiče, ostře řezané linie, pomalu se svažující záď či o štíhlá světla denního svícení. Nechybí ani nová loga Kia.

Obrovské logo září také na novém tříramenném multifunkčním volantu. Skica interiéru dále odhaluje mohutnou přístrojovou desku, které dominuje široký zahnutý displej. Část před řidičem bude představovat virtuální kokpit, zatímco ta pravá bude sloužit multimédiím. Zajímavým designovým prvkem je netradičně tvarovaný výdech ventilace před spolujezdcem.

„Nová Sportage, inspirující se souborem principů na rozhraní přírody a moderny, vyzývá zavedené standardy designu svým odvážným a současně moderním exteriérem, jakožto i krásně propracovaným a průkopnickým interiérem,“ uvedl Karim Habib, viceprezident a šéf globálního návrhářského centra Kia.

„V případě nové Sportage jsme nechtěli postoupit pouze o krůček, ale rovnou se posunout na zcela novou úroveň v rámci segmentu SUV,“ doplnil.

Pod kapotou páté generace modelu Sportage by podle dostupných informací měly zůstat spalovací motorizace. Mluví se však také o řadě elektrifikovaných pohonů, nejspíše po vzoru sourozeneckého Hyundai Tucson.

V září a poprvé ve 28leté historii modelu, představí značka Kia specializovanou evropskou verzi populární Sportage.

Tagy: